Stara željeznička stanica Ilidža

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stara željeznička stanica Ilidža nakon izgradnje
Stara željeznička stanica Ilidža

Stara željeznička stanica Ilidža smještena je u centru naselja Ilidža.

Lokacija[uredi | uredi kod]

Željeznička stanica je svojom dužom stranom orijentisan u pravcu istok–zapad a glavni ulaz se nalazi na južnoj strani. Željeznička pruga se nalazila na sjevernoj strani stanice, na mjestu današnjeg autoputa SarajevoMostar, gdje je bio izlaz za peron.

Historija[uredi | uredi kod]

Izgrađena je 1892, kao stanica na željezničkoj pruzi Sarajevo–Metković. Od ove stanice izgrađena je i lokalna pruga Ilidža–Banja Ilidža u dužini od 1,3 km. Projekt stanice je izradio Franc Blažek, češki arhitekt koji je radio na Građevinskom odjeljenju Zemaljske vlade u Sarajevu u periodu 1889–1903. i Tehničko odjeljenje Bosanskohercegovačkih državnih željeznica.

Služila je svojoj namjeni sve do ukidanja uskotračne pruge Sarajevo–MetkovićPloče 26. novembra 1966, kad je preuređen u stambeni prostor.

Opis[uredi | uredi kod]

Zgrada Stare željezničke stanice na Ilidži sa svojim naglašenim kosim krovovima i bogato obrađenim drvenim strehama, predstavlja tipičan primjer "alpske arhitekture" austrougarskog perioda. Osnovna karakteristika "alpskog" stila izgradnje je velika upotreba drveta u konstruktivne i dekorativne svrhe.

Sadašnje stanje dobra[uredi | uredi kod]

Zgrada željezničke stanice Ilidža je građevinski u lošem stanju, najviše zbog požara iz 1996. godine u kojem je potpuno izgorjela krovna konstrukcija, kao i zbog ratnih razaranja. Zbog toga je objekat izložen stalnom vlaženju zidova i međuspratnih konstrukcija. Objekat se danas koristi kao stambeni prostor i za smještaj radionice.[1]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Željeznička stanica Ilidža”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016. 

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Ajdin Fevzija, Historija željeznica Bosne i Hercegovine, Nacionalna univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2006.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]