Star Trek: The Original Series

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Star Trek: TOS)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Star Trek
FormatSF serija
KreatorGene Roddenberry
NastupajuWilliam Shatner
Leonard Nimoy
DeForest Kelley
Nichelle Nichols
James Doohan
George Takei
Walter Koenig
Kompozitor(i)Alexander Courage
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda79 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje1 sat
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje8.9. 1966. – 2.9. 1969.

Zvezdane Staze ili Zvjezdane Staze, kasnije,zbog pojave novih nastavaka, nazvane "Originalna serija" snimane su od 1966 do 1969 godine.Osnovna radnja serije odigravala se na zvezdanom brodu Enterprajz (USS Enterprise NCC-1701) tokom njegove petogodišnje misije istraživanja svemira.Osnovna ideja serije je prikazati utopijsko društvo budućnosti bez međunacionalnih sukoba,bez rasne i entičke mržnje kao i naravno neograničene mogućnosti putovanja bržeg od svetlosti, međuzvezdane diplomatije, novih naučno-tehničkih dostignuća i samopoboljšanje ljudske rase uopšte.

Radnja serije

[uredi | uredi kod]

Zvezdani brod Enterprajz je krenuo u petogodišnju misiju istraživanja svemira. Komanda broda je poverena kapetanu Džejmsu Tiberijusu Kirku i njegovoj hrabroj posadi koji su gledaoce kroz 79 epizoda vodili kroz razne opasnosti putovanja svemirom,prve kontakte sa nepoznatim,miroljubivim kao i onim ne-baš-tako-miroljubivim rasama,putovanja kroz vreme,susrete sa semirskim bićima itd. Svaka epizoda počinjala je sada već poznatom frazom:"Svemir,konačna granica.Ovo su putovanja Zvezdanog broda Enterprise. Njegova petogodišnja misija: istraživati čudne nepoznate svetove, tražiti novi život i nove civilizacije,hrabro ići tamo gde još niko nikada nije bio."

Nastanak

[uredi | uredi kod]
Džin Rodenberi 1978.

Zvezdane Staze stvorio je Džin Eugen Rodenberi 1964. godine obezbedivši trogodišnji ugovor sa televizijskom kompanijom Desilu. Po Rodenberijevom originalnom konceptu glavni lik serije je trebalo da bude kapetan Robert April, zapovednik broda Yorktown. Kasnije ovaj lik je zamenjen likom kapetana Kristofera Pajka. Prva, pilot, epizoda "The Cage" (Kavez) snimljena je 1964. godine.

Rodenberi je priželjkivao multi-etničku i multi-rasnu posadu kako bi pokazao jedinstvo planete Zemlje u XXIII veku, takođe uvevši i likove koji nisu pripadali ljudskoj rasi, kao na primer Spok, oficir za nauku, a sve to pod zastavom Ujedinjene Federacije Planeta, koja čini osnovu zemaljskog društva budućnosti.

Druge inovacije koje je Rodenberi uveo u seriju zasnivale su se na naučno tehničkim dostignućima do kojih je čovečanstvo došlo za 300 godina koliko deli radnju Originalnih Serija od Rodenberijevog vremena. To je uključivalo Putovanje brže od svetlosti (Warp motore), Transportere materije, fantastična oružja: fejzere, fotonska torpeda, deflektorske štitove ...

Pilot epizoda je prvo ponuđena CBS mreži koja je epizodu odbila u prilog drugoj naučno-fantastičnoj seriji Lost in Space (Izgubljeni u svemiru). Zvezdane Staze su onda ponuđene NBC mreži koja je seriju prihvatila i dozvolila njeno emitovanje. Načinjena ja druga pilot epizoda "Where No Man Has Gone Before" (Gde niko nije bio) i tako je serija dobila svoj manje-više konačni oblik. Iz prve pilot epizode u drugu prenesen je samo lik poručnika Spoka dok su na ostale brodske funkcije uvedeni novi likovi: Džejms Kirk kao kapetan, šef inžinjeringa Montgomeri Skot, kao navigator poručnik Hikaru Sulu, brodski lekar Leonard MekKoj i oficir za komunikacije poručnik Uhura. Rodenberijeva želja za multi-etničkom posadom je došla do izražaja baš u prisustvu azijata Sulua i afrikanke Uhure.

Epizode

[uredi | uredi kod]

Sve ukupno emitovano je 79 epizoda koje su se razlikovale po tematici i po sadržini.

Neke su totalno anti religijske kao na primer "The Apple"(Jabuka), "Who Mourns for Adonais?"(Ko nariče za Adonajem?) i "The Return of the Archons" (Povratak Arhona); druge kao "Balance of Terror"(Bilanca terora) imaju za glavnu temu tadašnji hladni rat između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država zamaskiran kroz odnose Federacije i Romulanske Zvezdane Imperije ili se bave problemom putovanja kroz vreme i njegovim posledicama kao "Tomorrow is Yesterday" (Sutra je juče).

Uloge

[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi kod]