Staphylococcus epidermidis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Stafilokokus epidermidis (lat. Staphylococcus epidermidis) je bakterija iz roda stafilokoka. Spada u koagulaza negativne stafilokoke. Živi uglavnom na koži i sluzokoži čoveka, gde pripada normalnoj bakterijskoj flori. Ova bakterija iako deo normalne flore, može izazvati infekcije kod ljudi sa oslabljenim imunitetom npr. čest je uzročnih bolničkih infekcija, što ga svrstava u oportuniste.

Izgled, građa i patogenitet[uredi | uredi kod]

Kao i sve stafilokoke loptastog je oblika, prelnika oko 1 μm i gradi jata ili grozdove. Pripada grupu koagulaza negativnih stafilokoka. Pomoću proteina u ćelijskom zidu može se vezati za neke proteine vezivnog tkiva kao što su kolagen i fibronektin, što mu olakšava širenje i omogućava opstanak u organizmu. Često se zadržava i izaziva infekcije na mestu u organizmu gde se nalazi neko strano telo npr. intravazalni kateter, endoproteze, metalni implantati, šrafovi (npr. za osteosintezu), veštački zalisci srca itd. Ova strana tela organizam brzo prekrije slojem vezivnog tkiva, za koje se kasnije stafilokokus epidermidis može vezati i razmnožavati. Ove bakterije tada mogu da proizvode zaštitni sloj, biofilm, koji ih štiti od odgovora odbrambenog sistema.

Kao i stafilokokus aureus često je rezistantan na više antibiotika, tako da se u terapiji primenjuju antibiotici stabilni na laktamazu.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]