Stanisław Ignacy Witkiewicz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stanisław Ignacy Witkiewicz
Biografske informacije
Rođenje(1885-02-24)24. 2. 1885.
Varšava, Kongresna Poljska, Rusko Carstvo
Smrt18. 9. 1939. (dob: 54)
Jeziory, Poljska
SupružnikJagwida Unrug, vj.1923
PartnerJadwiga Janczewska
RodbinaHelena Modjeska (kuma)
Juliusz Kossak (tast)
Obrazovanje
Alma materKrakówska akademija lijepih umjetnosti
Zanimanjeknjiževnik, slikar, filozof
Opus
Jezikpoljski
Znamenita djela
  • Tumor Mózgowicz
  • Szewcy
  • Wariat i zakonnica
  • Pożegnanie jesieni
  • Nienasycenie
Inspiracija

Stanislav Ignaci Vitkjevič (polj. Stanisław Ignacy Witkiewicz; Varšava, 24. februar 1885Jeziori, 18. septembar 1939) bio je poljski književnik, slikar, fotograf, teoretičar umetnosti i filozof. Otac mu je bio slikar i teoretičar umetnosti Stanislav Vitkjevič. Do studija slikarstva u Krakovu, koje nikada nije završio, roditelji su mu obezbedili privatne učitelje, te je stekao široko znanje iz humanitičkih i egzaktnih nauka. Bio je poliglota i putovao je po Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, a neposredno pred početak Prvog svetskog rata, posetio je Australiju i Novu Gvineju, gde je otišao kao fotograf u pratnji antropologa Bronislava Malinovskog. Bio je oficir Ruskog carstva u Prvom svetskom ratu. Najintenzivnije je delovao i stvarao između dva svetska rata. Nakon što je Nemačka napala Poljsku 1. septembra 1939, prijavio se za vojsku, ali su ga zbog starosti odbili. Nekoliko dana kasnije, kada je i Sovjetski Savez anketirao istočni deo njegove domovine, izvršio je samoubistvo 18. septembra.[1]

Vitkjevičevo stvaralaštvo pripada avangardi. Kao književnik bio je blizak ekspresionizmu i nadrealizmu. U pisanju je primenjivao deformaciju, odstranjivanje stvarnosti, karikaturu, grotesku, fantastiku, parodiju, humor i filozofsku refleksiju.[2] Za života objavio je dva romana Oproštaj od jeseni i Nezasitost, a ostali su štamapni posthumno. Napisao je između 1918. I 1925. četrdesetak drama od kojih je dvadeset jedna sačuvana. Na polju teorije umetnosti izdvaja se njegovo delo Teorija čiste forme. Takođe, značajna je njegova esejistička knjiga Narkotici o upotrebi različitih droga pri umetničkom izražavanju. Kao slikar pripadao je grupi Formista. Vitkjevič je stvaralački čin slikanja doživljavao kao metafizičko ujedinjenje s kosmosom, magnoveno razumevanje i ponavljanje njegove metafizičke strukture u senzibilnom materijalu umetničkog dela.[3] Posebno se pročuo po slikanju portreta. Na polju fotografije bio je jedan od prvih umetničkih fotografa Evrope. Slavu je stekao posthumno.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Rajčić 2008: str. 22
  2. Poljska međuratna avangardna proza Stanislav Ignaci Vitkjevič: roman Nezasitost, 16. decembar 2012. (Pristupljeno: 14. novembar 2016).
  3. Poljsko slikarstvo], internet portal Rastko (Pristupljeno: 14. novembar 2016).

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]