Stephane Hessel

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Stéphane Hessel)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stéphane Frédéric Hessel
Stéphane Hessel
Stéphane Hessel na političkom zboru Europe Écologie, mart 2010.
Rođenje20. 10. 1917. (1917-10-20) (dob: 106)
Berlin, Njemačka
PrebivališteParis, Francuska
Državljanstvofrancusko
Zanimanjediplomat, ambasador
Poznat/a pozalaganju za ljudska prava
učešću u francuskom pokretu otpora
preživljavanju logora Buchenwald
RoditeljiHelen Grund Hessel
Franz Hessel
NagradeLégion d'honneur
Ordre du Mérite
nagrada Sjever-Jug
UNESCO/Bilbao nagrada

Stephane Hessel (20.10.1917. godine - 27.02.2013. godine) je bio pripadnik francuskog pokreta otpora, francuske obavještajne službe, potom francuski diplomat i jedan od autora Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Trenutačno je najpoznatiji kao autor eseja Indignez-vous iz 2010. godine kojega se naziva komunističkim manifestom za 21 vek.

Život[uredi | uredi kod]

Stephane Hessel se rodio u Berlinu 1917. godine u obitelji nemačkog pisca jevrejskog porekla Franza Hessela. Deprimiranu posleratnu Nemačku njegova obitelj napušta u dvadesetim godina i seli se u Francusku čiji državljanin Stephane postaje 1937. godine. Po izbijanju Drugog Svetskog rata Hessel je mobiliziran i tijekom francuskog poraza ostaje s de Gaullom pa odlazi u London, ali će na kraju tijekom gerilske akcije u okupiranoj Francuskoj biti zarobljen i smješten u koncetracioni logor iz uspješno kojeg bježi 1944. godine. Nakon rata Stephane Hessel radi prije svega kao francuski diplomat na radnim mjestima u Kini, UNu, Saigonu i Alžiru,a 1948. godine sudjeluje u stvaranju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Francuski predsednik François Mitterand mu je 1981. godine za zasluge Francuskoj uručio počasnu doživotnu titulu ambasadora Francuske. Nakon odlaska u penziju kada je dobio potpuno slobodu govorenja vlastitog mišljenja Hessel je počeo kritizirati Francuski političko-ekonomski model. Tijekom 2003 on je bio jedan od potpisnika zahtjeva "Za sporazum o socijalnoj Evropi", a 2008 godine je kritizirao Francusku jer po njemu krši članak 25 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima po pitanju vlastitih beskućnika.

Indignez-vous![uredi | uredi kod]

Tijekom oktobra 2010. godine malena francuska izdavačka kuća je za vlastito državno područje izdala Hesselov politički pamflet Indignez-vous! (prevod:pobunite se) na samo 30 stranica. Početni broj od 6 hiljada štampanih primeraka je odmah rasprodan, a do 31.12. 2010. je prodano samo u Francuskoj 600.000 primeraka ovog djela. Osnovna ideja Indignez-vous! je da se narod mora pobuniti protiv moderne neravnopravnosti u društvu, a ne mirno čekati i trpjeti. Najpoznatije izjave, razmišljanja Hessela iz ovog dijela koja su digla prašinu su:

  • Ja mislim da je terorizam neprihvatljiv, ali je potrebno priznati kada je narod okupiran od daleko moćnije vojne sile narodna reakcija ne može biti beskrvna. (iz odeljka o Palestini)
  • Problem je moć novca i velikih sebičnih ljudi s svojim slugama u najvišim državnim sferama.
  • Potrebno je držati uho otvoreno prema komunizmu za kompenzirati američki kapitalizam.
  • Pošten čovek veruje da bogatstvo stvoreno u kraljevstvu novca mora dominirati nad moći novca.
  • Pozivamo na mirnu pobunu protiv sredstava masovne komunikacije koja našim mladima daruje samo triviju, masovnu amneziju i nemilosrdnu utakmicu svih protiv svih.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]