Srpsko državljanstvo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Državni Grb Republike Srbije.

Državljanstvo Republike Srbije mogu dobiti svi oni koji imaju bar jednog roditelja koji je poreklom iz Srbije i koji ima srpsko državljanstvo.

Narodna skupština Republike Srbije 14. decembra 2004. godine donela je Zakon o državljanstvu Republike Srbije. Taj zakon je stupio na snagu 29. decembra 2004. godine a primena tog zakona je počela 27. februara 2005. godine.

Procedura za sticanje srpskog državljanstva je olakšana za decu koja su rođena u Srbiji. Procedura za sticanje državljanstva je takođe olakšana za osobe koje su se odrekle svog prethodnog državljanstva. Osobe sa desetogodišnjim boravkom u Srbiji imaju pravo da zatraže i dobiju državljanstvo te iste.

Osobe koje su sklopile brak sa srpskim državljaninom ili državljankom mogu dobiti državljanstvo ali pod uslovom da brak traje najmanje 3 godine.

Zahtev za dobijanje državljanstva Republike Srbije treba da se preda u policijskim upravama po mestu prebivališta, a ako živite u inostranstvu može da se podnese i preko nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije.

Procedura za sticanje državljanstva Republike Srbije je posebna i traje manje za osobe koje su imale državljanstvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Stranci mogu na svoj zahtev biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije pod uslovom da su punoletni, da su u radnom odnosu i da imaju najmanje tri godine neprekidno prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Republika Srbija ima zakon o dvojnom državljanstvu, dakle moguće je dobiti srpsko državljanstvo a istovremeno sačuvati i državljanstvo zemlje porekla.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]