Srebrna paprat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Srebrna paprat
Naučna klasifikacija
Carstvo: Biljke
Divizija: Paprati
Razred: Pteridopsida
Red: Cyatheales
Porodica: Cyatheaceae
Rod: Cyathea
Podrod: Cyathea
Sekcija: Alsophila
Vrsta: C. dealbata
Dvojni naziv
Cyathea dealbata
(G. Forster) Swartz, 1801.
Sinonimi
  • Polypodium dealbatum G. Forster, 1786.
  • Cyathea tricolor Colenso, 1883.
  • Alsophila tricolor (Colenso) Tryon, 1970.

Srebrna paprat (Cyathea dealbata), znana i kao ponga (/ˈpɒŋə/) ili punga (/ˈpʌŋə/) je endemska vrsta paprati koja se može pronaći samo na Novom Zelandu. Paprati mogu narasti i do 10 metara visine, mada se rijetko mogu pojaviti i u prizemnoj formi. Iako su dominantno zelene, naličje im je srebrnkasobijele boje, odakle je i nastao naziv za ovu vrstu. Zbog te boje, srebrna paprat se može efektivno iskoristiti kao putokaz tokom noći.

Vrsta se Novom Zelandu pojavila relativno kasno, za vrijeme pliocena, a danas se može naći na dvama glavnim otocima te na istočnom dijelu otoka Chatham, uglavnom u sušim područjima. Uspješno raste u dobro isušenom humusu, a kasnije se lako prilagođava na suhe uvjete. Za najbolji rast, treba ju zaštititi od vjetra i u potpunosti izbjegavati led.

Srebrna paprat je floralni simbol Novog Zelanda te se koristi kao simbol unutar i izvan zemlje. Često se koristila kao simbol u kulturološke svrhe (npr. bila je simbol identifikacije za Novozelanđane u Drugom burskom ratu), a danas se nalazi na grbovima velikog broja nacionalnih reprezentacija (npr. nogometne i ragbijaške), a bila je i na, na referendumu odbačenom prijedlogu nove zastave Novog Zelanda.