Srpska kinematografija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Srbijanska kinematografija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Srpski film.

Srpska kinematografija obuhvata umetnost filma i kreativnih filmova snimljenih na teritoriji Srbije ili od strane srpskih autora u inostranstvu. Srbija, kao i bivša Jugoslavija, jeste dom mnogih svetskih poznatih filmova i režisera.

Srpsko pozorište i bioskopi[uredi | uredi kod]

Srbija ima dugu pozorišnu tradiciju. Srpsko narodno pozorište je osnovano 1861. godine u okviru zgrade koja je sagrađena 1868. godine. Opera je počela da se prikazuje krajem 19.veka i stalna postavka opere je osnovana 1947. godine. Iste godine je osnovana i baletska trupa.

Bitef, Beogradski međunarodni pozorišni festival]], je jedan od najstarijih pozorišnih festivala na svetu. Stalni podnaslov Bitefa jeste nove pozorišne tendencije. Osnovan je 1967. godine i od tada stalno prati i podržava najnovije pozorišne tendencije. Postao je jedan od pet najvažnijih i najvećih evropskih festivala i jedan od najznačajnijih institucija kultura u Srbiji.

Bioskop je osnovan dovoljno rano u Srbiji sa 12 filmova snimljenih do početka Drugog svetskog rata. Najznačajniji predratni filmovi su bili filmovi Mihajla Popovića - Bitka za Kosovo 1939. godine.

Nakon Drugog svetskog rata, bioskop je napredovao. Najznačajniji posleratni režiser je bio Dušan Makavejev koji je bio međunarodno priznat za film Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT iz 1967. Zoran Radmilović je bio jedan od najznačajnijih filmskih glumaca u posleratnom periodu.

Srpska filmografija je nastavila da napreduje i posle raspada Jugoslavije do danas. Emir Kusturica, koji se danas smatra srpskim rediteljem, je osvojio dve [[Kanski filmski festival|Zlatne palme za najbolji igrani film na Filmskom festivanu u Kanu, za film Otac na službenom putu, iz 1985. godine, a potom i za film Andergraund'0 iz 1995. Godine 1998, Kusturica je osvojio Srebrnog lava za režiju Crna mačka, beli mačor.

Tokom 2001. godine je bilo 167 bioskopa u Srbiji (bez Kosova) i preko 4 miliona Srba je posetilo bioskop tokom te godine. Godine 2005. film Gorana Paskaljevića, San zimske noći, je izazvao kontraverze oko njene kritike uloge Srbije u jugoslovenskim ratovima 1990-ih.

Značajni savremeni srpski glumci[uredi | uredi kod]

Glumci[uredi | uredi kod]

Neki od najznačajnijih Srpskih glumaca:

Režiseri[uredi | uredi kod]


Poznati Srpski filmovi[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]