Srbi u Njemačkoj

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Srbi u Nemačkoj)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Srbi, kao i ostali narodi sa područja bivše Jugoslavije koji su migrirali u Nemačku, su integrisani u njemačko društvo.

Broj Srba u Nemačkoj[uredi | uredi kod]

Između 1970. i 1990, Srbi su većinom migrirali prema državama sa njemačkim govornim područjem.

Danas, skoro dva miliona Srba prve, druge i treće generacije živi u Austriji, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i Nemačkoj.

O broju Srba u Nemačkoj postoje različiti podaci. Većina Srba i njihovih potomaka živi u Nemačkoj.[1] Procjenjuje se[2] da je krajem 2008. u Nemačkoj živjelo oko 200.000 osoba srpske nacionalnosti sa državljanstvima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Po njemačkom Saveznom uredu za migraciju i izbjeglice[3] u Nemačkoj živi preko 400.000 Srba.

Procesi imigracije Srba u Nemačku[uredi | uredi kod]

Poslije Drugog svjetskog rata i za vrijeme 1950.- tih, manje grupe imigranata se doseljavaju u Nemačku. Te grupe su većinom činili hrvatski nacionalisti i srpski monarhisti koji su bježali od novostvorene komunističke vlasti u Jugoslaviji.

Početkom 1960.- tih iz Jugoslavije u Nemačku pristižu radnici. Ubrzo po dolasku oni, kao i ostali narodi sa područja SFRJ, počinju da se identifikuju kao Jugosloveni i stvaraju jugoslovenske zajednice. Većina ih je stigla kao obučeni radnici i veoma su se brzo uklopili u njemačko društvo.

Raspad Jugoslavije je rezultovao i drastičnim regrupisanjem dijaspore. Rastući nacionalizam u Jugoslaviji podijelio je i jugoslovensku dijasporu po etničkim linijama.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Broj Srba u Nemačkoj po podacima Cetralnog savjeta Srba u Nemačkoj.
  2. Procjena broja stanovnika srpske nacionalnosti u Nemačkoj 2008. po statistici njemačkog saveznog zavoda za statistiku
  3. Nemački Savezni ured za migraciju i izbjeglice