Sportske novosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sportske novosti
Tip dnevne novine
Izdavač Sportske novosti d.d.
Glavni urednik Robert Šola
Utemeljen 9. kolovoza 1945.
Jezik hrvatski

Sportske novosti, hrvatski športski dnevni list iz Zagreba. Ranije izlazio pod nazivima Ilustrirane fiskulturne novine i Narodni sport.

Prvi broj izašao je 9. kolovoza 1945., kao nastavak tradicije Ilustriranih sportskih novosti, najpoznatijih predratnih hrvatskih športskih novina, koje su izlazile od 1936. do 1941., a glavni im je urednik bio Vladimir Bičanić.

IFN pokrenute su na inicijativu Miroslava Habuneka i u početku su izlazile tjedno. Od 10. prosinca 1945. list nosi naziv Narodni sport. Od ožujka 1949. list izlazi dvaput tjedno; ponedjeljkom i petkom, a od 1951. triput tjedno.

Početkom 1962. godine list ulazi u sastav kuće Vjesnik, te mijenja ime u Sportske novosti, od 1. ožujka, izlazeći pet puta tjedno (osim srijedom i petkom). Od 1967. izlaze svakim danom osim nedjelje. List je 1974. izdavan u 100.000 primjeraka i takva naklada ostala je sve do 1987. godine. Sportske novosti su bile najtiražniji športski list u Jugoslaviji. Takvoj izvanrednoj prodaji pridonijela je stručnost novinara, velik broj suradnika, inovacije u grafičkom uređivanju, orijentacija prema regijama, obuhvatno praćenje međunarodnog športa - posebno velikih međunarodnih športskih natjecanja. Velikoj nakladi su pridonijeli i značajni športski uspjesi u tadašnjoj državi.

Izdavane su i športske revije (SN revija, Sport magazin, Super Sport). Povremeno SN izlaze i nedjeljom, a od 2001. redovito.

Višegodišnji urednik šahovske rubrike bio je poznati hrvatski šahist Mario Bertok.[1]

Novine su privatizirane 1992. godine i vlasnik je postao Vice Međugorac, a od 2000. vlasnik je tvrtka Europapress holding.

Od 8. ožujka 2008. postoji i internetsko izdanje Sportskih novosti na adresi www.sportske-novosti.hr

2008. godine Sportske novosti su dobile Trofej podmlatka, najvišu nagradu Hrvatskog nogometnog saveza.

Glavni urednici

[uredi | uredi kod]

Povezano

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Neovisni javni šahovski portal[mrtav link] Umro međunarodni šahovski majstor Mario Bertok