Sporazum u Winchesteru

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Originalni tekst Winchesterskog sporazuma iz 1072. godine, potpisan (lijeva kolona nadolje) od strane kralja Williama, kraljice Matilde, nadbiskupa Lanfranca, Walkelina i Wulfstana, zajedno sa (desna kolona nadolje) papskog legata, Thomasa, Remigija i Herfasta. William I i Matilda su se potpisali s velikim križevima.

Sporazum u Winchesteru ili Winchesterski sporazum (engleski: Accord of Winchester) je povelja, odnosno dokument iz 1072. temeljem koga je Katolička crkva u srednjovjekovnoj Engleskoj uspostavila primat nadbiskupa Canterburyja nad nadbiskupom Yorka. Njime se trebao riješiti spor dviju nadbiskupija oko primata, odnosno oko nadležnosti canterburyjskog nadbiskupa nad svojim kolegom u Yorku. Do njega je došlo nakon što je 1070. engleski kralj William I Osvajač za canterburyjskog nadbiskupa postavio Lanfranca, a na mjesto nadbiskupa Yorka postavio Thomasa od Bayeuxa. Nastojeći riješiti spor, William je oba nadbiskupa pozvao u nekadašnju englesku prijestolnicu Winchester gdje je 8. aprila 1072. pred njima održana prva, a potom 27. maja konačna rasprava. Nakon nje je William, uz podršku papskog legata Huberta, presudio u korist Canterburyja, a s čime je usklađen tekst povelje. Sporazum, međutim, nije okončao spor koji se nastavio sve do 1127. Današnjim historičarima je najvažniji zbog toga što se na njemu nalaze potpisi nekih od najvažnijih ličnosti Williamove Engleske; William i njegova supruga Matilda od Flandrije su potpisani s križevima, ali historičari ne smatraju to dokazom njihove nepismenosti, s obzirom da se taj običaj kod nepismenih ljudi javio mnogo kasnije.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • D Whitelock, M Brett and C N L Brooke (eds), Councils and synods, vol 1, part ii (Oxford, 1981), pp586-607 (including, pp594-5, a list of versions)
  • T A M Bishop and P Chaplais (eds), Facsimiles of English Royal Writs to AD 1100 (Oxford, 1957), plate xxix
  • H W C Davis (ed), Regesta regum Anglo-Normannorum (Oxford, 1913), p17
  • Historical Manuscripts Commission Fifth Report (London, 1876), Appendix, p452