Sporazum u Mizenumu

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sporazum u Mizenu)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sporazum u Mizenumu je naziv za mirovni sporazum koga su godine 39. pne. u Mizenumu kraj Napulja sklopili rimski trijumviri Oktavijan, Marko Antonije i Marko Emilije Lepid s jedne, te vođa sicilijanskih pobunjenika Sekst Pompej s druge strane. Njime je privremeno zaustavljen Sekstov rat protiv Trijumvirata koji se vodio od 44. pne. i u kome je Sekst, koristeći snažnu flotu, Trijumviratu nanio teške poraze, zauzevši Sardiniju, Korziku i Peloponez. Trijumvirima je stalo da rat što prije okončaju; Antonijeve istočne provincije su napali i velikim dijelom zauzeli Parti, dok je Oktavijan nastojao otkloniti probleme s opskrbom Rima žitom.

Sekstu je, u zamjenu za prekid neprijateljstava i blokade, ponuđeno priznanje vlasti nad Sicilijom, Sardinijom i Peloponiezom te obećano mjesto konzula. Oktavijan je, pak, kao pregovarački adut koristio brak sa Skribonijom, Sekstovom rođakom. Sekst je na kraju pristao te je mir uspostavljen, iako je za vrijeme ceremonije potpisivanja njegov admiral Menas, prema Plutarhovim navodima, predložio da se iskoristi prilika, trijumviri pobiju, a Sekst postane jedini gospodar rimske države.

Mir, međutim, nije dugo potrajao. Već sljedeće godine je Oktavijan pokrenuo pohod protiv Seksta koji će se završiti bitkom kod Nauloha 36. pne. u kojoj je Sekstova flota uništena.