Spomenik žrtvama fašizma, Adis Abeba

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Yekatit 12 Addis Ababa Ethiopia.jpg
Spomenik žrtvama fašizma
Jekatit 12
Antun Augustinčić, 1955
bronza, kamen
, Adis Abeba, Etiopija

Spomenik žrtvama fašizma (Jekatit 12), je monumentalni spomenik na Trgu Žrtava (Sidist Kilo) u Adis Abeba, Etiopija, koji je izveo jugoslavenski - kipar Antun Augustinčić uz pomoć Frane Kršinića i suradnika 1955.

Spomenik je dar tadašnjeg predsjednika Tita i naroda FNR Jugoslavije Etiopiji.[1]

Pozadina podizanja spomenika[uredi - уреди | uredi izvor]

Spomenik u obliku bijelog kamenog obeliska sa dva friza brončanih reljefa je podignut u spomen na žrtve odmazde koju je izvela talijanska vojska 1937.

Za vrijeme talijanske okupacije Etiopije (1936-1941), dva mladića iz Eritreje Abraha Deboch i Moges Asgedom izveli su atentat na maršala Grazianija 19. februara 1937, tadašnjeg talijanskog potkralja za Talijanske Istočne Afrike tijekom svečanosti održane ispred Palače Adis Abeba (danas zgrada univerziteta). Maršal Graziani je ranjen, ali je preživio atentat, u znak odmazde naredio je ubijanje stanovnika Adis Abebe u ludom činu osvete. Procjenjuje se da je stradalo oko 30.000 građana u tri dana nakon masakra koji je trajao od 19. do 21. februara 1937. Događaj se zbio zapravo 12. po tadašnjem etiopskom kalendaru (19. po gregorijanskom) zato se spomenik zove Jaketit 12 (12. februar, prvi dan masakra).

Za svo vrijeme svoje vladavine etiopski car Haile Selasije je svake godine 12. februara polagao vijenac u podnožju obeliska. Ni pučistički vođa koji je svrgnuo Selasija - pukovnik Mengistu Haile Mariam nije napustio tu praksu. Tek nakon pada režima Derg, došlo je do promjena, jedno vrijeme vijenac je polagao samo gradonačelnik Adis Abebe, odnedavno je vraćena stara praksa, da to mora napraviti predsjednik Etiopije.

Spomenik je bijeli obelisk koji na dnu ima dva friza reljefa s prizorima masakra i kasnijim pokopima žrtava nakon oslobođenja zemlje. Pri vrhu obeliska je figura Sabejskog Lava (carističkog simbola) ono što je neobično, njega nije skinuo ni režim Derg, koji je inače uklonio vrlo temeljito sve simbole Etiopskog carstva.

Antun Augustnčić je nakon Jakatita 12 izveo još dva javna spomenika u Etiopiji; Spomenik etiopskom partizanu u Holleti (1959) i Spomenik rasu Makonnenu u Hararu (1959).

Galerija[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Pogledajte i ovo[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]