Spomenik ženi Biokovki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Spomenik ženi Biokovki, Drašnice, mozaik, cca 3*2 m,1974.

Spomenik ženi Biokovki, Drašnice je monumentalni mozaik u selu Drašnice, nedaleko Podgore, rad poznatog slikara i kipara Joke Kneževića iz 1974.

Riječ je o jednom od dva njegova monumentalna memorijalna mozaika na temu žene u NOB-u: drugi, nastao otprilike u isto vrijeme, bio je posvećen Kati Pejnović, te je bio postavljen u osnovnoj školi koja je nosila njeno ime u Gospiću.

Koristeći se u bitnom kao polazištem Goyinom kompozicijom Treći maj 1808., Knežević je u likovni medij prenio usmenu predaju o Berti Alač, koju su talijanski okupatori strijeljali zbog njenog pomaganja partizanima.

Berta - koja na ovom prikazu utjelovljuje sve Biokovke koje su pružile otpor okupatoru - grčevito razgrće svoj tanki kratki kaput pred streljačkim vodom. Tu nenadanu herojsku gestu promatraju snuždeni seljani svih uzrasta, odjeveni u narodne nošnje, dok se u zadnjem planu vide spaljene kuće, još jedan vjerojatno povijesno točan detalj prikaza. Uz Bertu su prikazani lavor i ručnik na stolcu, kojima je ona, prema očevidcima, prije svojeg strijeljanja oprala krv s rana koje je zadobila tijekom mučenja.

Iako općenito uspio, spomenik oblikovan likovnim vokabularom i sintaksom socrealizma, odiše patetikom (što je zbog same teme prikaza vjerojatno bilo nemoguće izbjeći), pa se ne ubraja među Kneževićeva najbolja spomenička djela.

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kod]

Literatura i izvori[uredi | uredi kod]