Splitska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Splitska
Splitska na mapi Hrvatske
Splitska
Splitska
Regija Dalmacija
Županija Splitsko-dalmatinska županija
Općina/Grad Supetar
Mikroregija otok Brač
Geografske koordinate
 - z. š. 43.375 N
 - z. d. 16.607 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 402
Pošta 21410 Postira
Pozivni broj +385 (0)21
Autooznaka ST

Splitska je priobalno mjesto na otoku Braču, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Administrativno je u sastavu grada Supetra.

Nalazi se 7 kilometara istočno od Supetra i 3 km zapadno od Postira. Prema popisu stanovnika iz 2001. godine, Splitska broji 402 stanovnika.

Naselje se razvilo u 16. st., nakon osnutka u 13. st. u kojem su ga razorili omiški gusari. U Splitskoj se u antičko doba nalazila luka iz koje se izvozio brački kamen korišten za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu. U neposrednoj blizini Splitske, u kamenolomima Rasohe i danas se može vidjeti reljef Herakla ukesan u stijeni, djelo jednog od Dioklecijanovih klesara.

U 16. stoljeću generalni kapetan Francesco Morosini, vraćajući se s istoka sa svojom mornaricom, svratio je u Splitsku na nekoliko dana te se u tom lijepom mjestancu opskrbio drvima, mesom, vinom i sirom. U kolovozu 1722. boravio je više od 40 dana u lijepom naselju sagrađenom u pitomoj uvali tadašnji generalni providur, na obližnjem polju podigao svoj šator i održavao javna primanja i skupove. Kada je duždem imenovan Sebastian Mocenigo, providur je raznim svečanostima i paležom jedne obližnje šume proslavio to promaknuće. Splitska je već tada bila poznata ne samo kao lijepo mjestance, nego i kao sigurna pomorska luka u tome dijelu Brača.[1]

Crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji u Stomorni sagrađena je na temeljima ranije crkve iz 1228. godine. Oltarnu palu Djevice sa svecima naslikao je 1577. godine Leadro Bassano, renesansni slikar iz Venecije. Vrijedno je spomenuti i dvorac obitelji Cerinić iz 1577. godine te ostatci crkvice sv. Jadre na putu prema Škripu iz V. st.

U Splitskoj su danas osnovne gospodarske grane poljodjelstvo, maslinarstvo i vinogradarstvo a sve se više razvija turizam.

Poznate osobe[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Brački zbornik br. 6, Dasen Vrsalović-Povijest otoka Brača, Skupština općine Brač, Supetar 1968.


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Splitska treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.