Lista stavova kršćanskih denominacija prema homoseksualnosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pitanje odnosa homoseksualnosti i hrišćanstva je predmet duge debate, koja još uvek traje unutar različitih hrišćanskih crkava. Treba imati na umu da unutar svake denominacije postoje članovi i članice čiji stavovi mogu da se razlikuju od zvaničnog stava crkve kojoj pripadaju.

Tabela[uredi | uredi kod]

Denominacija Prima LGBT osobe u članstvo Postavlja LGBT osobe za sveštenike i sveštenice Blagoslovi istopolne zajednice Venčava istopolne parove
Adventistička crkva Ne Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Anglikanska crkva Da Da Zavisi Zavisi Ne Ne
Baptistička crkva Zavisi Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Crkva bratskog jedinstva (Češka crkva) Da Da Diskutuje se Diskutuje se Diskutuje se
Mormoni Zavisi Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Crkva metropolitenske zajednice Da Da Da Da Da Da Da Da
Crkva ujedinjenja Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Jehovini svedoci Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Kvekeri Da Da Nema sveštenstvo Zavisi Zavisi
Luteranska crkva Da Da Uglavnom LWF=Da, ELCA, i neke druge LWF. & druge (ILC, CELC, etc) =Ne LWF=Zavisi, ELCA, drugi (ILC, CELC, etc) =Ne Ne Ne
Metodistička crkva Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Nova apostolska crkva Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Pentekostalna crkva Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Pravoslavna crkva Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Prezbiterijanska crkva Da Da Većina=Ne PCUSA i Church of Scotland=Da, URC i Kanada=Ne Ne Ne
Reformisane crkve Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Reformisana hrišćanska crkva Da Da Zavisi Zavisi Ne Ne
Rimokatolička crkva Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Starokatolička crkva Da Da Da Da Da Da u Holandiji, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj Ne Ne
Svedenborgijanska crkva Da Da New Church=Ne; Swedenborgian Church=Da New Church=Ne; Swedenborgian Church=Pravo sveštenika New Church=No; Swedenborgian Church=Pravo sveštenika
Ujedinjena crkva Australije Da Da DaDa, prezbiterij može da odluči ? Ne Ne
Ujedinjena crkva Hrista Da Da Genaralno Da, ali zavisi od kongregacije Generalno Da Generalno Da
Ujedinjena crkva Kanade Da Da Da Da, ali kongregacija može da odbije ? Pravo sveštenika
Unitarni Univerzalisti Da Da Da Da Da Da Da Da

Adventizam[uredi | uredi kod]

Adventisti sedmog dana se protive istopolnoj seksualnoj praksi, verujući da seksaulni odnosi treba da se dešavaju jedino unutar bračne zajednice između muškarca i žene. Adventisti smataju da Biblija stalno ističe model heteromonogamije kao jedini ispravni model i svaka seksualna veza izvan ovog okvira se protivi Božjem originalnom planu.[1].

Anglikanska zajednica[uredi | uredi kod]

Gene Robinson, prvi otvoreno necelibatski gej biskup u Američkoj episkopalnoj crkvi.

Anglikanska zajednica ima veoma podeljen stav o pitanjima koje su u vezi sa istopolnim odnosima. Generalno, zajednice u Evropi, Severnoj Americi, Centralnoj Americi, Brazilu, Japanu, na Novom Zelandu i u Južnoj Africi smatraju da u Bibliji ne postoji osnova za osudu homoseksualnosti kao grešne. Druge zajednice, koje su većinom u Africi, gde živi veliki deo anglikanskih vernika i vernica, kao i na anglofonim Karibima, smatraju da je homoseksualnost greh i da u Bibliji postoji osnova za osudu homoseksualnosti. Crkva Engleske, kao majka-crkva Anglikanske zajednice, trenutno smatrda da su istopolna partnerstva prihvatljiva među laicima, ali ne i među sveštenstvom, od koga se očekuje apstinencija.

Baptisti[uredi | uredi kod]

Južna baptistička konvencija (Southern Baptist Convention – SBC), koja je najveća baptistička denominacija i najveća protestantska grupa u SAD smatra da je istopolno seksualno ponašanje grešno i to bez obzira da li se ovakvo ponašanje dešava unutar braka ili građanske zajednice. Opšte mišljenje je da gejevi i lezbejke mogu da izaberu svoju seksualnu orijentaciju i da mogu da je odbace u korist heteroseksaulnosti ili heteroseksualnog celibata[2]. Njihov stav prema gejevima i lezbejkama je da treba „voleti grešnike, mrzeti greh“, što bi značilo da ne treba da pokažu mržnju prema osobama, nego da osude njeno/njegovo ponašanje.

Druge konzervativne baptističke denominacije i nezavisni baptisti imaju slične poglede i takođe zauzimaju stav „voli grešnike, mrzi greh“.

Crkve kao što je Westboro Baptist Church, koju predvodi Fred Phelps, poznata po svojoj otvorenoj mržnji prema LGBT osobama (takođe i prema muslimanima, Jevrejima, katolicima, Afro-Amerikancima, Kanađanima i Šveđanima) i istopolnom seksualnom ponašanju, jesu retke u baptističkoj zajednici. Za razliku od SBC-a Wesrboro Baptist Church smatra da je homoseksualnost neoprostiv greh. Ovakvi stavovi nailaze na osudu ostalih baptista.

Postoji, takođe, nekoliko baptističkih crkava, kao što su Američke baptističke crkve u SAD i Cooperative Baptist Fellowship imaju liberalnije stavove. Association of Welcoming and Affirming Baptists, grupa od pedesetak crkava u Americi, posvećena je punom uključivanju LGBT osoba. Ovo „puno uljučivanje“ može i ne mora da označava i odobravanje istopolnih seksualnih odnosa.

Crkva bratskog jedinstva[uredi | uredi kod]

Crkva bratskog jedinstva u Češkoj (Jednota bratrská) 1974. je objavila da su gejevi i lezbejke puni članovi i članice hrišćanske zajednice. Godine 2002. sinod severnih provincija stavio je moratorijum na sve rasprave o homoseksualnosti. Trenutno, pitanja istopolnih brakova i postavljanja gejeva za sveštenike je nerešeno.

Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjeg dana[uredi | uredi kod]

Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjeg dana, odnosno Mormoni, smatraju da je istopolno seksualno ponašanje grešno jednako kao preljuba ili seksualni odnos pre braka. Mormoni smatraju da su istopolne želje takođe grešne i zahtevaju od svojih članova i članica da ne pothranjuju takva iskušenja.

Crkva metropolitenske zajednice[uredi | uredi kod]

Troy Perry drži propoved 2006. u crkvi metropolitenske zajednice. U pozadini se vidi Zastava duginih boja.

Crkva metropolitenske zajednice je međunarodno udruženje hrišćanskih kongregacija sa oko 300 kongregacija u 22 zemlje. Crkva ima poseban pristup gejevima, lezbejkama, biseksualnim, transrodnim i transeksualnim osobama. Prihvatanje homoseksualnosti je važan deo njihove teologije.

Crkva metropolitenske zajednice bila je ključni instrument u redefinisanju zakona o braku u Ontariju (vidi: Istopolni brakovi u Ontariju).

Crkva ujedinjenja[uredi | uredi kod]

Crkva ujedinjenja smatra da je heteroseksualni brak božanski ideal za sve i da je svako seksualni odnos van braka, uključujući i homoseksualni, greh.

Jehovini svedoci[uredi | uredi kod]

Jehovini svedoci zastupaju konzervativne hrišćanske stavove. Homoseksaulnost smatraju grehom, kao i seks van braka (Rimljanima 1:24-32; 15:4; 1.Korinćanima 7:2-4). Jehovini svedoci koji se ne pridržavaju ovih merila, isključuju se iz zajednice.

Kvekeri[uredi | uredi kod]

Religiozno društvo prijatelja iliti Kvekeri su podeljeni po pitanju homoseksualnosti. Konzervativnije grupe kao Friends United Meeting i Friends Evangelical Church smatraju da je homoseksualnost greh, dok drugi prijatelji, kao Friends General Conference snažno podržavaju jednaka prava LGBT osoba.

Luteranizam[uredi | uredi kod]

Luteranska crkva u Nemačkoj ima jedinstven stav da su gejevi i lezbejke dobrodošli/e kao vernici i vernice i da je svako progon LGBT osoba neprihvatljiv. Većina Luteranskih crkava u Nemačkoj smatra da je homoseksualnost moralna i dozvoljava postavljenje za sveštenike. Veća podeljenost u crkvi postoji po pitanju blagoslovljenja istopolnih zajednica: u ruralnim parohijama (Baden, Saksonija) većina crkava ne odobrava blagosiljanje istopolnih zajednica, mada ima onih koje to čine, dok crkve u urbanim mestima (Hanover, Vestfalija, Brunsvik, Oldenburg, Berlin-Brandenburg, Bremen…) daju blagoslove.

Evangelistička luteranska crkva u Skandinaviji, koja je takođe članica Luteranske svetske federacije smatra da je homoseksualnost jednako moralna. U Švedskoj crkva od 2006. godine dozvoljava blagosloveljenje istopolnih parova i dozvoljava postavljenje gejeva za sveštenike, a oktobra, 2009. godine donela je odluku da se mogu obavljati ceremonije venčanja istopolnih parova[3][4]. Norveška crkva je podeljena i 6 od 11 biskupa smatra da je homoseksualnost moralna. Evangelistička luteranska crkva Finske je podeljena po ovom pitanju, ali su mnogi njeni poznatiji biskupi izrazili podršku LGBT osobama. Takođe, neki teolozi iz crkve su podržali istopolne brakove.

Metodistička crkva[uredi | uredi kod]

Metodistička crkva Velike Britanije smatra da je homoseksualnost moralna i postavlja gej ne-celibate za sveštenike, ali je 2006. godine odbila da dozvoli blagosiljanje istopolnih zajednica[5].

United Methodist Church smatra da su „homoseksualne osobe ne manje od heteroseksualnih osoba individue svete vrednosti…“ (Book of Discipline, 2004) i podržava svoje članove da budu u službi sa svim i za sve ljude.

Crkva, međutim, smatra da je „homoseksualna praksa u neskladu sa hrišćanskim učenjem“ i da „samo-identifikovani aktivni homoseksualci“ ne mogu biti položeni za sveštenike i podržava stav da građanski zakon treba da definiše brak kao zajednicu između jednog muškarca i jedne žene.

Stav United Methodist Church o homoseksualnosti dat je na zvaničnoj stranici crkve ovde.

Nova apostolska crkva[uredi | uredi kod]

Glavni apostol Wilhelm Leber saopštio je u intervjuu da crkva ne želi ljudima da govori kako da se ponašaju, ali da želi da upozori na određene opasnosti. Takođe je rekao da homoseksualnost nije greh prema stavu crkve. On smatra da je bolje živeti u monogamnoj istopolnoj vezi nego se promiskuitetno ponašati. Gejevi i lezbejke i transrodne osobe, međutim, ne mogu da drže propovedi, budu sveštenici ili sveštenice, niti mogu da sklapaju brakove u crkvi.

Pentakostalna crkva[uredi | uredi kod]

Pentakostalna crkva smatra da je homoseksualnost greh i protivi se istopolnim zajednicama, gej sveštenicima i često isključuje gejeve i lezbejke iz svog članstva. Mnoge Pentakostalne crkve smatraju da gejeve i lezbejke treba „izbaviti“ od njihovog greha i da ih treba navesti na to da žive heteroseksualni život kakav daje Biblija. Često podržavaju političare sa sličnim stavovima.

Pravoslavlje[uredi | uredi kod]

Vidi: Pravoslavlje i homoseksualnost

Prezbiterijanska crkva[uredi | uredi kod]

Prezbiterijanska crkva u SAD, najveća američka prezbiterijanska crkva, podeljena je po pitanju homoseksualnosti. Iako su gejevi i lezbejke dobrodošli kao članovi i članice crkve, politika crkve im zabranjuje da postaju sveštenici ili da dobijaju pozicije u crkvenim odborima.

Rimo-Katolička crkva[uredi | uredi kod]

Vidi: Rimo-Katolička crkva i homoseksualnost

Starokatolička crkva[uredi | uredi kod]

Starokatolička crkva (ne mešati sa Rimokatoličkom) u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Holandiji smatraju da je homoseksualnost moralna, dozvoljavaju gej sveštenicima da budu u službi i blagoslove gej i lezbejske parove.

Svedenborgijanska crkva[uredi | uredi kod]

Generalna crkva Novog Jerusalima ne imenuje gejeve i lezbejke za sveštenike, ali Svedenborgijanska crkva Severne Amerike imenuje. Razlika postoji i po pitanju blagosiljanja istopolnih parova, što prva ne dozvoljava, dok druga ostavlja sveštenicima da samostalno donesu odluku.

Ujedinjena crkva Kanade[uredi | uredi kod]

Ujedinjena crkva Kanade, najveća protestantska zajednica u Kanadi, ima podržavajući stav prema gejevima i lezbejkama. Godine 1988. crkva je jasno istakla da su sve osobe bez obzira na seksualnu orijentaciju dobrodošle u članstvo crkve i da svi članovi crkve mogu da postanu sveštenici. Ovakva odluka nije bila praćena velikom debatom o ovom pitanju, tako da su neke kongregacije napustile crkvu neželeći da podrže ovakav njen stav.

Crkva je još 1977. godine započela sa lobiranjem federalne vlade da uključi seksualnu orijentaciju u anti-diskriminacione zakone, što je postignuto tek 1996. Ova crkva je, takođe, bila aktivna u kampanjama koje su dovele do priznavanja istopolnih brakova u Kanadi.

Vidi dalje[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Adventistička izjava o stavu prema homoseksualnosti Arhivirano 2007-09-28 na Wayback Machine-u – zvanična izjava prihvaćena na godišnjem zasedanju Izvršnog odbora Generalne konferencije 3. oktobra, 1999 na srpskohrvatskom jeziku.
  2. [ http://www.sbc.net/aboutus/pssexuality.asp Arhivirano 2013-10-03 na Wayback Machine-u Stav SBC-a o homoseksualnosti
  3. „Swedish Church: Gay Marriage, Ja”. The Advocate. 22.10.2009.. Pristupljeno 23.10.2009. 
  4. „Švedska:Crkva odobrila gej venčanja”. B92. 22.10.2009.. Pristupljeno 23.10.2009. 
  5. [1]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]


Gej, lezbejske, biseksualne
i trans (LGBT) teme
Seksualna orijentacija i Rodni identitet LGBT zajednica i LGBT kultura
Seksualna orijentacija i identiteti Homoseksualnost · Gej · Lezbejka · Biseksualnost Coming out · Drag king · Drag queen · Film (Spisak filmova po abecedi/po godinama· Gej bar · Gej ikona · Gej himna · Gej kvart · Lezbejska utopija · Parada ponosa · Ponos · Poznate LGBT osobe · Sleng · Slogani · Simboli · Sport · Turizam · Veze
Rodni identitet Transrodnost (Interrodnost · Nebinarnost· Transseksualnost (Transmuškarac · Transžena)
Neheteroseksualnost Interseksualnost · Queer · Treći rod
Nauka i teorija Istorija

Biologija · Demografija · Kinsijeva skala · Klajnova tabela · Lezbejski feminizam · Medicina · Neurobiologija · Psihologija · Queer teorija · Ružičasta lingvistika · Sredina i seksualna orijentacija · Studije roda · Transfeminizam

Pregled LGBT istorije · Antička Grčka · Stounvolska revolucija · Lezbejska istorija · Progon LGBT osoba
Prava Religija i homoseksualnost
Teme Partnerstva · Brak · Roditeljstvo · Usvajanje dece · Vojna služba · Imigraciona prava · Zakonski aspekt transseksualnosti Mitologija · Judaizam · Hrišćanstvo · Islam · Hinduizam · Budizam · Sikizam · Konfucijanizam · Taoizam · Wicca
Po regionima: Afrika · Južna Amerika · Severna Amerika · Azija · Evropa · Okeanija LGBT opozicija
Homofobija · Transfobija · Lezbofobija · Bifobija · Heteroseksizam · Homohisterija · Nasilje nad LGBT osobama
Ovaj članak je deo LGBT projekata.
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi


Lezbejske, gej, biseksualne i trans
(LGBT) teme i religija
Pregled: Homoseksualnost i religija · Transeksualnost i religija
Religije: Abrahamske: Bahá'í · Hrišćanstvo (Anglikanizam · Baptizam · Kvekerizam · Luterannizam · Metodizam · Mormonizam · Pravoslavlje · Prezbiterijanizam · Rimokatolicizam· Islam · Judaizam (Konzervativni)
Dharmičke: Budizam · Hinduizam (Hare Krishna · Sikizam
Taoističke Konfucijanizam · Šintoizam · Taoizam
Druge: Sajentologija · Unitarni univerzalizam · Vudu · Wicca · Zoroastrizam
Drugo: LGBT afirmativne religijske grupe (Hrišćanstvo · Judaizam· Biblija · Spisak hrišćanskih denominacija i njihov odnos prema homoseksualnosti
.
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi