Sofijin izbor

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sophie's Choice (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sophie's Choice
RežijaAlan J. Pakula
ProducentAlan J. Pakula
Keith Barish
William C. Gerrity
Martin Starger
ScenarioAlan J. Pakula
PredložakSophie's Choice; autor:
William Styron
NaracijaJosef Sommer
Uloge
MuzikaMarvin Hamlisch
FotografijaNestor Almendros
MontažaEvan Lottman
StudioITC Entertainment
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
8. 12. 1982 (1982-12-08)
Trajanje151 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
poljski
njemački
Budžet9 mil. $[2]
Bruto prihod30,036.000 $[3]

Sophie's Choice (sh. Sofijin izbor) je američko-britanski igrani film snimljen 1982. godine u režiji Alana J. Pakule, poznat kao jedan od najuspješnijih ostvarenja u filmografiji glumice Meryl Streep.

Po žanru je drama, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Williama Styrona. Naslovni lik, koji tumači Streep, je poljska imigrantica koja se nakon Drugog svjetskog rata doselila u Brooklyn. Radnja iz perspektive njenog susjeda, južnjačkog mladića (čiji lik tumači Peter MacNicol) koji je u New York došao započeti spisateljsku karijeru, opisuje njen odnos sa mentalno neuravnoteženim ljubavnikom (koga tumači Kevin Kline) ali i polako otkriva traume vezane uz rat, kao i stravičan izbor koji je morala napraviti kao zatvorenica nacističkog logora Auschwitz.

Kada je Styron pisao književni predložak, lik Sophie je modelirao prema švicarskoj glumici Ursuli Andress. Prije početka same produkcije, Pakula je naslovnu ulogu namjeravao povjeriti slovačkoj glumici Magdaleni Vašaryovoj odnosno norveškoj glumici Liv Ullman. Doznavši za to, Streep, koja je nekoliko godina ranije bila dobila Emmy za nastup u tematski srodnoj miniseriji Holocaust i kojoj su prijatelji "na crno" prokrijumčarili kopiju scenarija, je došla pred Pakulu i na koljenima ga preklinjala da joj da ulogu.[4] Pakula je na kraju pristao, a Streep se nakon toga dala u intenzivne pripreme da što autentičnije dočara lik, a što je uključivalo kako učenje replika na poljskom i njemačkom, kao i dijetu tokom koje je izgubila desetak kilograma i tako postala sličnom logorašicama iz Auschwitza. Film je najvećim dijelom sniman u New Yorku, ali su za scene koji se odigravaju Auschwitzu korištene lokacije u okolici Zagreba u tadašnjoj Jugoslaviji; pri tome je produkciju pomagao Jadran Film, a u produkciji je sudjelovao i Branko Lustig, koji je sam bio preživio Auschwitz i koji će deceniju kasnije kao producent trijumfirati sa tematski srodnom Schindlerovom listom.

Film je nakon premijere oduševio kritiku, a posebno nastup Streep, koja je za njega dobila svoj prvi Oscar za najbolju glumicu u karijeri. Zahvaljujući njemu su tokom sljedećih godina uspješnu karijeru ostvarili i MacNicol te Kline, kome je to bio filmski debi.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. SOPHIE'S CHOICE (15)”. British Board of Film Classification. January 11, 1983. Pristupljeno 10. X 2014. 
  2. Box Office Information for Sophie's Choice. Arhivirano 2014-03-26 na Wayback Machine-u The Wrap. pristup 4. IV 2013.
  3. Box Office Information for Sophie's Choice. Box Office Mojo. pristup 1. IV 2013
  4. Skow, John (September 7, 1981). „What Makes Meryl Magic”. Time. Arhivirano iz originala na datum 2009-09-04. Pristupljeno 28. III 2007. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]