Sofia (rijeka)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sofia
Rijeka sofia.png
Lokacija
Države  Madagaskar
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Ankaizin
1100 m
Ušće
  – aps. visina
Zaljev Mahajamba
m
Dužina 328 km
Pritoke Mangarahara, Anjoboni
Hidrologija
Sliv
  – površina

27 315 km²
Ulijeva se u Mozambički kanal

Sofia je rijeka na sjeveozapadu Madagaskara duga 328 km, [1] koja uvire u Zaljev Mahajamba u Mozambičkom kanalu.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi kôd]

Rijeka Sofia izvire južno od Ankaizina, na oko 1 100 m nadmorske visine. U svom gornjem dijelu, do mjesta Antsakalai, Sofia je planinski brzak, velikog pada sa prosječnim protokom od 10 m/km. Nakon Antsakalaja ulazi na visoravan Androna na nadmorskoj visini od 200 m, od tu teče kao nizinska rijeka. Na tom platou prima brojne male pritoke i nastavlja svoj tok prema jugozapadu.

Pogled na sjeverozapadnu obalu Madagaskara i estuarij rijeke Sofije (desno), lijevo se vidi delta Betsiboke

Sve desne (sjeverne) pritoke Sofije su male i kratke, od 20 do 50 km, ali su mu lijeve (južne) velike. To su; Mangarahara i Anjoboni sa svojom pritokom Bemarivo. Mangarahara uvire u Sofiju kod mjesta Antsahabe, nakon što obadvije rijeke uđu u veliku obalnu dolinu. Nakon tod Sofia, naglo skreće prema zapadu i više manje pravilno teče do spoja sa svom najvećom pritokom Bemarivo, kod mjesta Anahidrano. Nakon toga Sofia teče nadalje još jedno 70 km do Zaljeva Mahajamba na zapad, gdje ima veliku deltu (20 x 10 km) na uviru u Mozambički kanal.

U svom donjem dijelu Sofia ima široko korito, sa niskom pješčanom obalom, tako da često plavi okolne ravnice, za velikih kiša.

Ukupna duljina rijeke Sofia je 328 km, visinska razlika od izvora do ušća je 1 100 m, a površina njena sliva iznosi 27 315 km². [1]

Pogledajte i ove stranice[uredi - уреди | uredi kôd]

Bilješke[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]