Socijalni centri

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Socijalni centar)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Socijalni ili društveni centri su autonomni kulturni, društveni i politički prostori, koji su specifičan evropski fenomen. Koriste se za različite aktivnosti, a sve ih veže to što nisu komercijalni, odnosno nisu orijentisani ka profitu.

Društveni centri postoje u mnogim evropskim gradovima, nekad u skvotovima a nekad u iznajmljenim prostorima.

Mogu biti određeni kao "sigurna mesta" gde se specifične forme dijaloga i aktivizma ohrabruju i štite od uznemiravanja, ili mogu služiti kao otvorena mesta za slobodnu međusobnu interakciju vrlo raznolikih grupa. Ova dva tipa se često u mnogome preklapaju.

Uglavnom uvek pružaju javne usluge, a vrste usluga su uslovljene veličinom prostora, interesima ljudi koji ga vode i potrebama zajednice u kojoj se nalazi. Neke od najčešćih aktivnosti u njima su:

  • organizovanje lokalnih aktivnosti
  • pružanje podrške manjinskim ili ugroženim grupama, poput izbeglica, emigranata i zatvorenika
  • pružanje prostora za razne inicijative, kao što su besplatna radnja, biblioteka, kafić, internet kafe, računarski centar, besplatni smeštaj i slično
  • održavanje žurki, koncerata, aktivističkih sastanaka, izložbi, izvedbi, predstava itd.


Nastanak[uredi | uredi kod]

Prvi socijalni centri (it: centri sociali) su nastali u Italiji 1970-ih zauzimanjem napuštenih fabrika, skladišta, školi i kasarni i njihovim preuređenjen u omladinske prostore. Njih su samoinicijativno zauzimali aktivisti kao pokušaj stvaranja autonomnih prostora bez kapitalističkih društvenih i ekonomskih odnosa. Pokret socijalnih centara se ubrzo proširio celom Evropom, sve do Skandinavskih zemalja i Rusije.

Vreme sadašnje[uredi | uredi kod]

Danas postoji veliki broj socijalnih centara u Italiji, kao i širom Evrope, a mnogi su legalizovani. Oni pružaju razne pogodnosti stanovnicima naselja u kojima se nalaze, a obično se nalaze u siromašnim predgrađima ili u industrijskim zonama. To socijalnim centrima često daje karakter alternativne socijalne službe.

U Velikoj Britaniji postoji Mreža socijalnih centara, čiji je cilj da poveže autonomne prostore radi deljenja resursa, ideja i informacija.

Neki socijalni centri:[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]