Socijaldemokratska partija Srbije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ne treba mešati sa Socijaldemokratska partija (Srbija) i Srpska socijaldemokratska partija.


Socijaldemokratska partija Srbije
SDPS
Predsednik Rasim Ljajić
Potpredsednici Gordana Predić,
Miladin Kovačević,
Jug Radivojević
Predsednik Izvršnog odbora Branko Gogić
Koalicija Izbor za bolji život — Boris Tadić
Osnovana 2009
Država  Srbija
Zvanične novine Socijaldemokratija
Mladi ogranak Omladina SDP Srbije
Ideologija Socijaldemokratija,
Socijalni liberalizam.
Politička pozicija Levi centar
Narodna skupština
10 / 250
internet stranica

Socijaldemokratska partija Srbije (skraćeno: "SDP Srbije") je većinska registrovana politička stranka u Republici Srbiji. Ona je na izborima 2012. osvojila 9 mandata u Narodnoj skupštini na listi „Izbor za bolji život“. Njen osnivač i predsednik je trenutni potpredsednik vlade, ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija i šef Koordinacionih timova za saradnju sa Haškim tribunalom i za Jug Srbije, osnivač i dugogodišnji lider Sandžačke demokratske partije, Rasim Ljajić.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora martu 2014. godine Socijaldemokratska partija Srbije u kolaiciji ALEKSANDAR VUČIĆ - BUDUĆNOST U KOJU VERUJEMO (Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Pokret socijalista) osvaja deset poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, predsednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić postaje potpredsednik vlade i Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije.

Ideje i zalaganja[uredi - уреди | uredi izvor]

Socijaldemokratska partija Srbije zalaže se za socijalnu pravdu i humanije društvo jednakih šanski uz angažovanje razumnih, poštenih i radnih ljudi. Društvo socijalne prave mogu da stvaraju oni koji razumeju i poštuju njen značaj i koji istrajavaju u radu i opštem dobru stav je partije.

SDP Srbije smatra da se socijalna pravda postiže odgovornošću u javnim poslovima i brigom za ljude. Zbog toga u Srbiji zalaganje za socijalnu pravdu znači i zalaganje za politku sa ljudskim likom, odnosno SDP Srbije se zalaže za prava radnika, u ostvarivanju socijalne sigurnosti i brige o nezaposlenima, uvažavanje penzionera, dostojanstveniji status srednje klase, ravnopravniji položaj žena i participiranju marginalnih i ranjivih grupa i procesa odlučivanja.

Odgovornošću u javnim poslovima stvaraju se uslovi koji omogućavaju zaposlenost, razvoj mera socijalne zaštite ljudi koji ne rade, širenje socijalne sigurnosti i garantovanje pravične zarade i sigurne uslove rada.

SDP Srbije želi da ispravi nepravdu koju čini velika razlika između „imati“ i „nemati“, SDP Srbije se zalaže za takvu redistribuciju uloge države koja će obezbediti jednakost šansi. SDP Srbije smatra da čak i siromašna država poput naše mora da nađe mehanizme kojima će regulisati da i oni lošestojeći dobijaju svoju šansu i pomognu i sebi i društvu.

U osnovi ostvarivanja socijalne pravde u Srbiji leži uvažavanje i kompromis koje omogućava socijalni dijalog. SDP Srbije stoji na stanovištu da je socijalni dijalog svih društvenih faktora od ključne važnosti za izgradnju boljeg i humanijeg društva.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]