Soča

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Soča
Lokacija
Države Slovenija,  Italija
GradoviBovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica, Gorica i Monfalcone
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
dolina Trenta (Julijske Alpe)
1100 m
Ušće
  – aps. visina
Tršćanski zaljev (kod Monfalconea)
0 m
Dužina137 km
PritokeNatisone, Tore
Hidrologija
Protok
  – srednji

m³/s
Sliv
  – površina

3400 km²
Ulijeva se uJadransko more
Karta

Soča (talijanski: Isonzo, furlanski: Lusinç, njemački: Sontig) je 137 km dugačka rijeka u zapadnoj Sloveniji (95 km) i sjeverno istočnoj Italiji (42 km). Južni tok Soče je granična linija dviju pokrajina: Veneto prems zapadu i Julija (Julijska krajina, Venezia Giulia) prema istoku.

Hidrografija[uredi | uredi kod]

Rijeka Soča (Isonzo) kod Gorice
Solkanski most na Soči

Rijeka Soča izvire u Sloveniji u dolini Trenti, na 1100 m nadmorske visine u Julijskim Alpama. Zatim teče prema zapadu i obilazi Triglav (2864 m), tu pravi veliki krug u pravcu istoka, a onda teče prema jugu prolazeći kroz gradove Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Novu Goricu, Goricu i Monfalcone gdje pravi veliku deltu prije uvira u Tršćanski zaljev.

Staro ime za Soču u gornjem toku je bilo Šnita. Današnje korito Soče rezultat je dramatičnih geoloških promjena koje su se dogodile tokom 2000 godina. Po grčkom histroričaru Strabonu u njegovo vrijeme, tu je tekla rijeka Aesontius (Soča) koja je tekla pored Akvileje (dakle puno zapadnije) do ušća u Jadransko more. Njene glavne pritoke bile su kao i danas Natisone i Tore.[1]. Oko 585. desila se velika geološka promjena, od tad je Soča počela mijenjati svoje korito i teći sve više istočno. Nekadašnje korito Soče kod Akvileje je danas dio lagune Grado.[2].

Historija[uredi | uredi kod]

Tokom Prvog svjetskog rata u dolini Soče odvilo se 12 bitaka na talijanskom frontu, u kojime je između maja 1915. i novembra 1917. poginulo oko 600.000 austrougarskih i talijanskih vojnika.[3]

Fauna[uredi | uredi kod]

U gornjem toku rijeke koji je vrlo čist živi pastrva glavatica (Salmo trutta marmoratus). Ova vrsta je danas ugrožena zbog pojave novih vrsta pastrva u rijeci.[4]

Soča u kulturi[uredi | uredi kod]

O Soči je napisano nekoliko pjesama. Najpoznatije su:

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Strabo, Geography, Vol. V, Chapter 1
  2. Brockhaus' Konversations-Lexikon. 14th ed., Leipzig, Berlin and Vienna 1894; Vol. 9, p. 727.
  3. FirstWorldWar.Com The Battles of the Isonzo, 1915-17
  4. „Marble trout (Salmo marmoratus)”. Balkan Trout Restoration Group. Arhivirano iz originala na datum 2015-09-23. Pristupljeno 29. 5. 2009. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]