Snježnoplaninska fazanka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Snježnoplaninska fazanka
Snow mountain quail chick.JPG
Status zaštite
Status iucn3.1 NT.svg

Status zaštite: Potencijalna ugroženost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Phasianidae
Potporodica: Perdicinae
Rod: Anurophasis
van Oort, 1910.
Vrsta: A. monorthonyx
Dvojni naziv
Anurophasis monorthonyx
van Oort, 1910.
Snow Mountains Quail range.jpg
Rasprostranjenost vrste Anurophasis monorthonyx

Snježnoplaninska fazanka (Anurophasis monorthonyx), jedina vrsta roda Anurophasis iz porodice fazanki, koja živi u jugoistočnoj Aziji. Slično kao i kratkokljuna trčka, jedna je od najmanje poznatih ptica iz reda kokoški. Živi u snježnim planinama Nove Gvineje i Jave. Staništa su joj alpski travnjaci na sjevernim padinama i visoravnima nadmorske visine 3100-4200 metara.

Izgled[uredi - уреди | uredi izvor]

Duga je 25-28 centimetara, a teška oko 400 grama. Mužjaci su crvenkasto-kestenjaste boje, sa širokim crnim prugama na ušima, prsima i bokovima. Ženka je, međutim mnogo svjetlija i vodoravne pruge na perju nešto su manje izraženije nego kod mužjaka. Pilići imaju nepravilne, izlomljene pruge.

Životne navike[uredi - уреди | uredi izvor]

O životnim navikama ove ptice jako je malo poznato. Viđana je isključivo pojedinačno ili u paru. Međutim, samo jednom su viđene tri jedinke zajedno. Do sad je pronađeno samo jedno gnijezdo skriveno u travi, koje je sadržavalo tri blijedosmeđa jaja s tamnim pjegama. Ishrana joj se sastoji od sjemenki, lišća, cvijeća, gusjenica i drugih beskralježnjaka.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Steve Madge, Phil McGowan und Guy M. Kirwan: Pheasants, Partridges and Grouse – A Guide to the Pheasants, Partridges, Quails, Grouse, Guineafowl, Buttonquails and Sandgrouse of the world’’, Christopher Helm, London 2002, ISBN 0-7136-3966-0