Death To The World

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Smrt svetu)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Smrt svetu (engl. Death To The World) je pravoslavni fanzin koji izdaju monasi manastira svetog Germana Aljaskog, u mestu Platina kod San Franciska, koji su uglavnom bivši pankeri. Fanzin su 1994. pokrenuli monasi Jovan i Andrej.

Sami autori kažu: ”Smrt svetu je fanzin koji nadahnjuje traganje za istinom i preispitivanje duše, usred modernog doba nihilizma i očajanja, promovišući drevne principe poslednje prave pobune – umreti za ovaj svet i živeti za drugi.” Prvi broj je izašao u decembru 1994. a na naslovnoj stranici je monah sa lobanjom u rukama, i ručno ispisan naslov „Smrt svetu, poslednja prava pobuna“ a na zadnjoj strani je natpis: „Mrzeli su me bez razloga“. Fanzin je ukrašen ikonama i sadrži žitija mučenika, kao i originalne pesme i članke koje pišu današnji tragaoci za istinom. I pored pankerske estetike, fanzin ima čisto hrišćanski sadržaj, na 20 fotokopiranih stranica A5 formata. Prvi broj, reklamiran u časopisu „Maksimum rok end rol“, privukao je stotine pisama sa svih strana sveta. Procenjuje se, da je jedno vreme bilo oko 50.000 primeraka u opticaju. Posle objavljivanja fanzina, mnošto pankera sa ekstremnim frizurama, tetovažama i pirsinzima, nagrnulo je u manastir Svetog Germana, koji je postao poznat kao „rokenrol lečilište“.

Nazvan je Smrt svetu, terminom iz 7. veka, kojim je sveti Isak Sirijski podrazumevao asketsku praksu odricanja strasti. "Svet je opšti naziv za sve strasti. Strasti su sledeće: ljubav prema bogatstvu, želja za posedovanjem, telesna zadovoljstva, zavist, pohlepa za moć, gordost, oblačenje u skupu odeću..." "Rečeno je o svecima, da dok žive oni su mrtvi; jer živeći u telu, oni ne žive za telo. Vidi za koju od ovih strasti ti živiš. Tada ćeš poznati koliko si živ za ovaj svet i koliko si mrtav za njega." - Sveti Isak Sirijski, 7. vek.

Monasi su objavili 12 brojeva fanzina, nakon čega su prestali da objavljuju nove brojeve. Osam godina kasnije, fanzin su ponovo pokrenuli mladi članovi antiohijske crkve Svetog Varnave u mestu Kosta Mesa u Kaliforniji. Novi broj je donešen monasima svetog Germana na uređivanje, nakon čega je objavljen. Fanzin još uvek izlali i distribuira se na pank svirkama i andergraund mestima za izlaske. Postoji i verzija fanzina na srpskom jeziku u izdanju manastira Studenica, i Svete Gore. [1]

Inače, ceo ovaj pokret, nazvan Deca apokalipse, je inspirisan svetim Serafimom Rouzom, a nastao je kao misionarska zajednica prvenstveno za pankere i metalce, jer prema njihovoj teoriji, i pravoslavni hrišćani i pankeri su u pobuni protiv sveta, njegove ispraznosti i izveštačenosti.

Brojevi fanzina[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]