Slobodna Bosna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Slobodna Bosna je bio istraživački sedmični časopis za vijesti, sa sjedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.[1] Pokrenut je u avgustu 1995. kao štampano izdanje, a 2000. godine je počelo postojati onlajn izdanje. Štampano izdanje je ukinuto u decembru 2015, od kada je dostupan samo kao onlajn časopis.

Profil[uredi | uredi kod]

Česta istraživanja korupcije koja su sprovodili novinari Slobodne Bosne dovela su do toga da glavni urednik Senad Avdić bude tužen. Dana 23. juna 1999, Sarajevski opštinski sud osudio je Avdića na dvomjesečnu uslovnu kaznu zbog optužbi za krivičnu klevetu.[2] Odbor za zaštitu novinara osudio je kaznu protiv Senada Avdića nazivajući je kršenjem međunarodnih normi slobode novinarstva. Ista organizacija izvještava o brojnim slučajevima u kojima novinari sedmičnjaka Slobodna Bosna, kao rezultat svog rada, pretrpjeli lične napade, a isto tako se izvještava i o prijetnjama koje su pojedini lokalni političari otvoreno upućivali tadašnjem uredniku Edinu Avdiću. Nedavno su čak i međunarodne institucije poput predstavnika OESS-a za slobodu štampe osudile napade koje je ovaj časopis pretrpio, poput pokušaja paljenja ulaza u sjedište Slobodne Bosne u septembru 2013. godine.[3]

Prije promjena u rukovodstvu rivalskog časopisa BH Dani, i transformacije Slobodne Bosne u isključivo online izdanje, ova dva časopisa smatrana su sjedištima najkompetentnijeg istraživačkog novinarstva u Bosni i Hercegovini.[4] Od početka 2016. časopis se prestao štampati i postao je dostupan samo na internetu. Neki lokalni promatrači i ovaj su zaokret ocijenili kao dokaz napada na nezavisno novinarstvo, a gašenje štampanog izdanja ocjenjuje se kao rezultat snažnih ekonomskih pritisaka.

Rivalski časopis BH Dani sumnja da je Senad Avdić bio obavještajac poznat kao Šćepo koji je radio za tajnu srbijansku policiju, pri čemu je uspostavljao veze koje je kasnije eksploatisao u svom uredničkom radu/angažmanu. Slobodna Bosna je postao prilično nepopularan list među zajednicom Bošnjaka, nakon što je njegov glavni urednik promovisao knjigu Dominika Ilijaševića Come, etničkog Hrvata osuđenog za ratni zločin počinjen nad civilima bosanskih Muslimana u opštini Kiseljak od strane hrvatskih snaga tokom Hrvatsko-bošnjačkog rata 1992–94.[5]

Časopis ima jaka sekularna gledišta.[6]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Investigative magazine's office set on fire in Bosnia and Herzegovina”. IFEX. 23 September 2013. Pristupljeno 20 September 2014. 
  2. Daniel Omeragic (1 July 1999). „Alispahic and Mehmetovic are Experts in Getting Rid of "Paper Trail"”. Ex-Yupress. Arhivirano iz originala na datum 7 January 2009. Pristupljeno 20 September 2014. 
  3. Bosna CPJ. 28 June 1999.
  4. Lupiga. „NAKON 1.000 BROJEVA I 20 GODINA SLOBODNE BOSNE: Kraj ili pravi početak?” (hr). Lupiga. Pristupljeno 2020-04-15. 
  5. Presuda Kantonalnog suda Zenica za zločine hrvatskih snaga nad bošnjakim civilima u Varešu, Kiseljaku, Stupnom Dolu Arhivirano 2007-05-15 na Wayback Machine-u 24 Sata.
  6. Davor Marko (2012). „Citizenship in Media Discourse in Bosnia and Herzegovina, Croatia, Montenegro, and Serbia” (Working papers). European Research Council. Arhivirano iz originala na datum 2014-09-24. Pristupljeno 20 September 2014. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]