Slavko Linić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Slavko Linić
Slavko Linić


Na dužnosti
23. decembar 2011 – 6. maj 2014
Predsjednik vlade Zoran Milanović
Prethodnik Martina Dalić
Nasljednik Boris Lalovac

Zamjenik predsjednika Vlade
Na dužnosti
27. januar 2000 – 23. decembar 2003
Predsjednik vlade Ivica Račan

Rođen/a 19. 9. 1949. (1949-09-19) (dob: 74)
Grobnik, NR Hrvatska, FNRJ
Politička stranka Socijaldemokratska partija Hrvatske (1990 - 2014)
SKJ/SKH (do 1990)
Alma mater Sveučilište u Rijeci

Slavko Linić (Mikelji, 19. rujna 1949.) je hrvatski političar, poznat kao jedan od najistaknutijih i najutjecajnijih članova SDP-a.

Životopis[uredi | uredi kod]

Pohađao je srednju ekonomsku školu u Rijeci, a na Ekonomskom fakultetu diplomirao je 1973. godine. U Kvarnertransu počeo je raditi 1979. te je iste godine postaje direktor financijsko-računovodstvene službe u rafineriji nafte Rijeka koja je bila u sklopu INA-e i na toj poziciji bio je do 1990. godine.[1]

Obnašao je dužnost riječkog gradonačelnika kada postiže najveću slavu, u akciji poznatoj kao Operacija spašavanja Rijeke 1991.g., kada po partijskoj direktivi iz Zagreba riječki HDZ regrutira oko 1.000 mladih Riječana i neobučene šalje u napad na kasarnu u Klani. Linić promptno reagira i sprečava namjerno žrtvovanje Riječana slanjem policije koja je istjerala tu paramilitarnu jedinicu te isto tako počistila mitraljeska gnijezda ZNG-a na krovu Sušačke bolnice kraj trsatske kasarne. Time je spriječio namjeravano žrtvovanje Rijeke te utro put za pregovore s generalom Marijanom Čadom o mirnom povlačenju JNA iz riječkog i istarskog područja.

Linić je glavni zagovornik privatizacije, a u Vladi premijera Račana je potpredsjednik Vlade. U Vladi premijera Milanovića ministar je financija. Za vrijeme njegovog mandata se provodi uvjet za pristup u EU, privatizacija (a time i uništenje) hrvatskih brodogradilišta te je proveo projekt fiskalizacije kako bi spriječio utaju poreza. Njegovim inzistiranjem na fiskalizaciji tržnica doprinip je propadanju istih u korist monopola trgovačkih centara. Povezuje ga se i s usponom riječkog poduzetnika Joze Kalema i Ježića, koji je bio u biznisu s naftnim derivatima i preko koga je upoznao svoju suprugu od koje se razveo devedesetih. Druga žena mu je pravnica u riječkom poglavarstvu Ksenija Čule.[1]

6. svibnja 2014. ga je premijer Milanović smijenio nakon višetjednog sukoba izazvanog otkrivanjem kontroverzi i kriminalsitičkom istragom povodom malverzacija u Poreznoj upravi. 7. lipnja je isključen iz stranke na sjednici Glavnog odbora gdje se za tu odluku, nakon njegovih teških optužbi na Milanovićev račun, na tajnom glasanju tijesnom većinom izjasnila većina članova.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Slavko Linic, Biografije, Večernji list Arhivirano 2014-02-24 na Wayback Machine-u (pristupljeno 21. veljače 2014.)