Slavko Bovan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Bovan (razvrstavanje).
Slavko Bovan

Slavko Bovan rješava zagonetke na 11. enigmatskoj koloniji u Somboru (22. VIII. 2009)
Rođen/a 4. decembar 1961. (1961-12-04) (dob: 60)
Mostar
Prebivalište Kikinda
Državljanstvo srpsko
Obrazovanje Pravni fakultet u Mostaru
Alma mater Univerzitet u Mostaru
Zanimanje pravnik, novinar, enigmata
Mjesto porijekla Buna (Mostar)
Poznat/a po enigmatskom djelovanju
Suprug/a Milijana Bovan (rođ. Milošević)
Djeca sinovi Miloš i Ognjen
Roditelji Dinko Bovan i Fimija Bovan (rođ. Bošković)
Rodbina brat Miroslav Bovan (slikar, Trebinje)
Nagrade najuspješniji takmičar na prvih 10 Susreta enigmata Srbije (SES) i brojne druge nagrade, priznanja i dobri plasmani na takmičenjima

Slavko Bovan (Mostar, 4. XII 1961.), diplomirani pravnik, enigmatski urednik, raznovrstan i plodan enigmatski autor, enigmatski pisac i organizator, učesnik televizijskih kvizova, sekretar Enigmatskog kluba "Kikinda". Radi kao pravnik u Gradskoj upravi Kikinde.

Životopis[uredi - уреди | uredi kôd]

Rođen je u mostarskom porodilištu, a od drugog dana života do 1987. godine živio je na Buni. Osnovnu školu završio je na Buni, a Gimnaziju "Aleksa Šantić" i Pravni fakultet u Mostaru. Kratko vrijeme radio je u Opštinskom sudu u Mostaru, a zatim godinu i po u mostarskom "Sokolu". Od 1987. godine profesionalno se bavio enigmatikom, sve dok se nije zaposlio u Opštinskoj (danas Gradskoj) upravi Kikinde.

Oženjen je i ima dva sina. Supruga Milijana također se bavila enigmatikom (do sada je objavila pedesetak osmosmjerki), a sinovi Miloš i Ognjen naučili su čitati i pisati rješavajući osmosmjerke.

Enigmatika[uredi - уреди | uredi kôd]

Godine 1984. osnovao je u Mostaru Enigmatski klub "Ero", u kome je bio prvi i jedini sekretar. Sve do 1992. godine radio je u redakciji enigmatskog časopisa Orbis u Sarajevu. Od 1992. godine živi u Kikindi. Radio je u Informativnom centru Kikinda, u "Kikindskim" i "Kikindskim novinama" na poslovima novinara urednika enigmatike i zabave. Jedan je od 20 osnivača Enigmatskog kluba "Kikinda", osnovanog 14. marta 2015. godine. Prvi je sekretar tog kluba, koji je već u prvoj godini postojanja postao najveći, najaktivniji i najbolji enigmatski klub u Srbiji.

Objavljeni radovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Prvi enigmatski rad (anagramni rebus) objavio je u zagrebačkom Vjesnikovom kvizu, u broju 248 od 19. VIII. 1981. godine. Do 2016. godine objavio je oko 35.000 enigmatskih radova, u stotinak enigmatskih i neenigmatskih listova, a njegov enigmatski rad, pored plodnosti, karakterišu i raznovrsnost i visok kvalitet. Oprobao se u oko 200 vrsta i podvrsta enigmatskih tvorevina. Trenutno je jedan od najproduktivnijih enigmatskih autora u Srbiji. Podario je srpskoj i jugoslovenskoj enigmatici nekoliko noviteta.

Uspješan je takmičar na sastavljačkim i rješavačkim prvenstvima i konkursima u Srbiji i Hrvatskoj. Učesnik je svih održanih Susreta enigmata Srbije (do 2016. godine 15 puta). Enigmatski savez Srbije 2011. godine proglasio ga je najuspješnijim takmičarem na prvih 10 Susreta enigmata Srbije (SES), dok je pehar za najuspješnijeg učesnika Susreta dobio u Vranju 2013. i Valjevu 2015. godine. Za izuzetne rezultate u oblasti enigmatike od Opštine Kikinda dobio je Godišnje pohvalnice 2009. i 2010. Godine. Isto priznanje dobio je EK "Kikinda" 2015. godine.

Uređivanje[uredi - уреди | uredi kôd]

U lokalnim novinama "Kikindske" i "Kikindske novine" radi enigmatiku, a na Radio-Kikindi svakog radnog dana pripremao je "Dnevni kviz" (1100 emisija), kao i kviz koji se emitovao nedjeljom te "Radio-ukrštenicu". Pripremao je i četiri stranice enigmatike u dječjem listu "Kikindijanci", koji je izlazio povremeno, a uredio i 13 brojeva "Razbibrige".

Uređivao je enigmatske časopise: "Orbis" (Sarajevo), "Razbibriga" (Kikinda), "Bumerang" (Kruševac), "Mini Bumerang" (Kruševac), i zajedno sa Željkom Dimovićem prvih 5 brojeva "Pan zabavnika" (Novi Sad), a od 1994. priprema dvije stranice enigmatike u beogradskom Politikinom zabavniku.

Radi ili je radio i enigmatske rubrike u "TV reviji" ("Politika"; od 2004. godine), "Somborskim novinama", "Zrenjaninu", "Vršačkoj kuli", "Subotičkim novinama" i "Nedeljnim novinama" (Bačka Palanka), a sarađivao je ili sarađuje i u mnogim enigmatskim listovima. Uređuje sve priloge koje priprema Enigmatski klub "Kikinda" ("Pobjeda" iz Podgorice; "Kikindske" i "Kikindske novine"; "Zrenjanin"; "Naša reč" iz Temišvara).

Enigmatska publicistika[uredi - уреди | uredi kôd]

Napisao je više enigmatskih tekstova u bjelovarskom Zagonetaču i Biltenu ED "Dr Đorđe Natošević". Zajedno s Jovanom Nedićem napravio je i nekoliko specijalnih izdanja biltena (o saradnji u "Politikinom zabavniku" i o kvizovkaškim turnirima u Srbiji). Pripremio je i 19 brojeva Biltena Saveza zagonetača Srbije.

Objavio je knjigu "Mamutska skandinavka", koja je promovisana na Susretima enigmata Srbije u Kikindi 2012. Godine. U toj knjizi predstavljena je skandinavka duga 160 metara, koju je sastavilo preko 100 autora s područja bivše Jugoslavije (a i šire).

Zastupljenost u knjigama[uredi - уреди | uredi kôd]

Kao vrhunski srpski enigmata predstavljen je u knjigama "Istaknuti srpski enigmati" (Ivica Mlađenović, Beograd, 1999) i "Leksikon srpskih enigmata" (Miroslav Lazarević i Jovan Vuković, Beograd, 2007). U knjizi "Kombinatorika u igrama riječi" (Alojz Buljan, Novska, 2003) spomenuta je Bovanova abecedna rečenica od 39 slova: Možda škrtac posuđuje fildžančić zbog hvaljenja? (str. 218), u knjizi "565 jednoslovnih rebusa" (Vladeta Trivunac, Beograd, 2008) dva njegova slovna rebusa (br. 214 i 509), dok je u knjizi "Svet anagrama" (Zoran Radisavljević, Beograd, 2004) predstavljen s čak 50 enigmatskih sastava.

Dana 20. decembra 2012. godine (a to je datum u kome se prve četiri cifre ponavljaju: 20122012) pokrenuo je blog Enigmatika (tupljenje i oštrenje), koji je od samog početka rada postao najpopularnije okupljalište enigmata s prostora bivše Jugoslavije.

Izabrane zagonetke[uredi - уреди | uredi kôd]

Anagram Slavka Bovana 
("Leksikon srpskih enigmata", str. 44)
 
NAKIĆEN VOJVODA
Rešenje: Jakov Nenadović

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]