Slavjanski četnički odred

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Odred "Jovan Šević"
(Slavjanski četnički odred)
Aktivna jun 2014 -
Vjernost  Novorusija
Vid/rod oružanih snaga kopnena vojska
Tip/rod laka pješadija (?)
Veličina 250 (prema vlastitim tvrdnjama)
Borbeni angažmani Rat na istoku Ukrajine

Odred "Jovan Šević" (rus. Отряд им. Йована Шевича) ili Slavjanski četnički odred (rus. Славянский четнический отряд) je paravojna formacija srpskih nacionalista (četnika) koja od proljeća 2014. godine na istoku Ukrajine sudjeluje u borbama na strani pro-ruskih separatista Donjecke i Luganske Narodne Republike (Federativna Država Novorusija) protiv pro-zapadnih ukrajinskih vlasti. Odred je ime dobio po Jovanu Ševiću, austrijskom oficiru srpskog porijekla koji je sredinom 18. vijeka doveo svoje sunarodnjake kako bi služili Ruskom Carstvu na područje današnje Ukrajine.

Nastao je od male grupe dobrovoljaca na čelu sa Bratislavom Živkovićem koja je u martu 2014. došla na Krim pomoći tamošnjim "snagama samoobrane" prilikom održavanja referenduma o nezavisnosti; ona je za sebe tada koristila ime "Car Lazar". Živković i njegovi sljedbenici su nakon toga neko vrijeme boravili u Moskvi, a potom se vratili u Srbiju, da bi 30. juna 2014. formirali odred koji je brojao oko 30 članova. 21. jula je Živković objavio dolazak nešto veće grupe dobrovoljaca, tako da je odred narastao na oko 250 ljudi.

27. jula su ukrajinske vlasti objavile kako su Živkovića zarobile prilikom borbi za mjesto Debaljcevo u Donečkoj oblasti. Živković je dva dana kasnije to lično opovrgnuo. Nešto kasnije je srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio kako su 99 % pripadnikja Odreda "najamnici koji primaju honorar od 2100 do 6500 dolara po borbi", a što je Živković kasnije opovrgnuo.