Skupština kanonskih pravoslavnih episkopa Sjeverne i Centralne Amerike

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Skupština kanonskih pravoslavnih episkopa Sjeverne i Centralne Amerike (engl. Assembly of Canonical Orthodox Bishops of North and Central America) sabranje je koja okuplja sve pravoslavne episkope na prostoru Sjeverne i Centralne Amerike, a koji su predstavnici raznih pomjesnih crkava.

Naziva se još i Episkopska skupština Sjeverne i Centralne Amerike.

Osnivanje[uredi | uredi kod]

Skupština kanonskih pravoslavnih episkopa Sjeverne i Centralne Amerike (ranije poznata kao Episkopska skupština Sjeverne i Centralne Amerike) je jedna od 12 episkopskih skupština koje su ustanovljene u različitim geografskim regionima širom svijeta. Sastavljena je od svih aktivnih kanonskih pravoslavnih episkopa na prostoru Sjeverne i Centralne Amerike, iz svake jurisdikcije.

Skupština je formirana na osnovu odluke Četvrte predsaborske svepravoslavne konferencije održane u Šambeziju (Švajcarska) u periodu 612. jun 2009, gdje su se sastali predstavnici svih priznatih pravoslavnih autokefalnih crkava. Predstavnici su prepoznali značajne kanonske „anomalije“ u organizaciji i životu Crkve u mnogim regionima. Uočili su da su ove anomalije, iako proizašle zbog specifičnih istorijskih razloga i pastoralnih potreba, stvorile mnoge probleme za vjernike i dale privid nejedinstva unutar jedne Crkve. Prema tome, predstavnici su se jednoglasno složili oko formiranja episkopskih skupština kako bi zaliječili ove anomalije, što prije.

Svrha Skupštine je da doprinosi jedinstvu Pravoslavne crkve ispunjavajući njene teološke, eklisiološke, kanonske, obrazovne, misionarske i filantropijske zadatke. Radi toga, Skupština ima svoja četiri cilja:

  • da proklamuje i promoviše crkveno jedinstvo u Sjevernoj i Centralnoj Americi;
  • da jača zajedničku pastoralnu svešteničku službu za sve pravoslavne vjernike u ovom regionu;
  • da zajednički nastupa u ime Crkve prema svima onim van nje;
  • da organizuje Crkvu u Sjevernoj i Centralnoj Americi u skladu sa eklisiološkom i kanonskom tradicijom Pravoslavne crkve.

Skupština, koja se sastaje jednom godišnje, funkcioniše na osnovu konsenzusa svih njenih članova. Formirala je brojne komitete kako bi joj pomogli u njenom radu. Ovi komiteti su zaduženi od strane Skupštine za razne posebne zadatke. Sastavljeni su od članova episkopa, a oni su potpomognuti od strane svjetovnih i duhovnih lica. Skupština, kao nasljednik Stalne konferencije kanonskih pravoslavnih episkopa u Amerikama, preuzela je sve njene agencije i druga tijela.

Za razliku od Stalne konferencije, Skupština je prelazno tijelo. Njen krajnji cilj je da uspješno sastavi predlog o novoj kanonskoj organizaciji Crkve u Sjevernoj i Centralnoj Americi, nakon čega će prestati da postoji. Predlog će biti razmatran na predstojećem Svetom i Velikom Saboru.

Članovi[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]