Žezlo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Skiptar)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Krunidbeni portret Elizabete I Engleske: žezlo je u desnoj ruci, a globus cruciger u lijevoj, kao što je običaj.

Žezlo (skiptar) je jedna od vladarskih insignija monarha. Sastoji se od palice od plemenitog metala, ispunjene dragim kamenjem i biserima, koja je na vrhu imala ljiljan, sokola, goluba, ili krst.

Štapovi su od antičkog doba predstavljali znak autoriteta i moći. Koristili su ih sudije, vojskovođe, i vjerski poglavari. Sa žezlom je često prikazivan i grčki bog Zeus. Zeusovo žezlo na vrhu je uvijek imalo pticu.

Sa usponom kršćanstva ptice na žezlima počinju biti zamjenjivane krstovima. U nekim kraljevinama, međutim, na žezlima se nastavilo prikazivati ptice; jedan od dva engleska kraljevska žezla, iz kompleta napravljenih za vrijeme Rikarda I i drugog kompleta napravljenog za vrijeme Karla II (nakon što je komplet iz doba Rikarda I uništen od strane Olivera Cromwella), na svom vrhu je imao goluba, dok je drugo žezlo imalo krst. Francuski vladari na svojim žezlima su imali fleur-de-lis.

Žezla se danas koriste samo pri krunidbeno ceremoniji, koja je pak u svom pravom smislu opstala još jedino u Ujedinjenom Kraljevstvu. Britanska kraljevska žezla datiraju iz doba kralja Karla II. Monarh ima dva žezla, jedan sa krstom i jedan sa golubom, a ukoliko je monarh muško, njegova supruga posjeduje dva manja žezla.

Žezla su nerazdvojni pratioci kraljeva i careva na freskama i kovanicama, a nerijetko i na portretima.