Sistiana

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sistiana-Visogliano, Trieste)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sistiana
Sesljan
Pogled na Zaljev i luku Sistiana
Pogled na Zaljev i luku Sistiana
Pogled na Zaljev i luku Sistiana
Koordinate: 45°46′N 13°36′E / 45.767°N 13.600°E / 45.767; 13.600
Država  Italija
Regija Furlanija-Julijska krajina
Visina 77 m
Stanovništvo (2009)
 - Grad 2598[1]
Poštanski broj 34011
Pozivni broj 040
Karta
Sistiana na mapi Italije
Sistiana
Sistiana

Sistiana (slovenski: Sesljan, njemački: Seestein) je gradić na obali Jadranskog mora, dio talijanske općine Duino-Aurisina u regiji Furlanija-Julijska krajina u Sjevernoj Italiji. Sistiana ima 2598 stanovnika[1] i leži između Duina i Trsta.

Historija[uredi | uredi kod]

Ime naselja Sistiana izvedeno je iz latinskog imena Sextilianum, koje je vjerojatno bilo prvo rimsko naselje na tršćanskom području. Pored Sistiane je otkopana Rimska vila, dio latfundije okoji je bio u funkciji do 2. vijeka. U 16. vijeku Sistiana je bila mjesto gdje su se vodile borbe između duinskih grofova i grada Trsta.

Od kraja 19. vijeka je Sistiana (uz obližnji Grado i Opatiju) bila jedno od najpopularnijih ljetovališta u Austro-Ugarskoj i tada su izgrađeni veliki hoteli Strandhotel i Parkhotel. Sistiana je i danas poznato ljetovalište, u koje uglavnom dolaze Austrijanci i Nijemci.

Između Sistiane i Duina vodi Rilkejeva šetnica, restauirana 1987. godine, koja vodi po hridinama iznad mora, sa koje puca lijepi pogled na Tršćanski zaljev koji je bio inspiracija pjesniku Rilkeu za njegove stihove iz Devinskih elegija.

Šetnica je dio parka prirode Falesie di Duino (slovenski: Deželni naravni rezervat Devinskih sten) koji se proteže od Trsta do nekadašnje provincije Gorizie, na površini od 107 hektara, od čega 63 ha uz more.

Galerija[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]