Sistiana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sistiana
Sesljan
Pogled na Zaljev i luku Sistiana
Pogled na Zaljev i luku Sistiana
Koordinate: 45°46′N 13°36′E / 45.767°N 13.600°E / 45.767; 13.600
Država  Italija
Regija Furlanija-Julijska krajina
Provincija Trst (TS)
Visina 77
Stanovništvo (2009.)
 - Grad 2.598[1]
Poštanski broj 34011
Pozivni broj 040
Karta
Sistiana is located in Italija
Sistiana
Sistiana

Sistiana (slovenski: Sesljan, njemački: Seestein), je gradić na obali Jadranskog mora dio talijanske općine Duino-Aurisina u regiji Furlanija-Julijska krajina u Sjevernoj Italiji.

Sistiana ima 2.598 stanovnika[1]leži između Duina i Trsta.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime naselja Sistiana izvedeno je iz latinskog imena Sextilianum, koje je vjerojatno bilo prvo rimsko naselje na tršćanskom području. Pored Sistiane je otkopana Rimska vila, dio latifundija koji je bio u funkciji do 2. vijeka U 16. vijeku Sistiana je bila mjesto gdje su se vodile borbe između duinskih grofova i grada Trsta.

Od kraja 19. vijeka je Sistiana (uz obližnji Grado i Opatiju) bila jedno od najpopularnijih ljetovališta u Austro-Ugarskoj, tad su izgrađeni veliki hoteli Strandhotel i Parkhotel. Sistiana je i danas poznato ljetovalište, u koje uglavnom dolaze Austrijanci i Nijemci.

Između Sistiane i Duina vodi Rilkejeva šetnica restauirana 1987 koja vodi po hridinama iznad mora, sa koje puca lijepi pogled na Tršćanski zaljev koji je bio inspiracija pjesniku Rilkeu za njegove stihove iz Devinskih elegija.

Šetnica je dio parka prirode Falesie di Duino (slovenski: Deželni naravni rezervat Devinskih sten) koji se proteže od Trsta do Gorizie na površini od 107 hektara, od toga 63 ha uz more.

Pogledajte i ove stranice[uredi - уреди | uredi izvor]

Galerija slika iz Sistiane[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]