Sisavac iz Saint Bathansa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"Sisavac iz Saint Bathansa"
Vremenski raspon: Miocen, 19–15 Ma
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli (nepoznato) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Životinje
Koljeno: Svitkovci
(nekategorizirano): Sinapsidi
Razred: Sisavci
Podrazred: Theriiformes
Vrsta: "Sisavac iz Saint Bathansa"

"Sisavac iz Saint Bathansa" je naziv za još uvijek neimenovanog, izumrlog sisavca koji je u miocenskom periodu živio na Novom Zelandu. Jedan od značajnijih članova faune Saint Bathansa, ovaj je sisavac poznat po tome što je dugo vremena bio preživjeli primjerak "arhaičnog" sisavca, zapravo ni placentaš ni tobolčar, ali i kao dokaz da su kopneni sisavci u jednom periodu ipak obitavali na Novom Zelandu, što je značajno jer su jedini sisavci u suvremenom Novom Zelandu, čijom faunom dominiraju ptice, zapravo šišmiši.

Jedini primjerci ove vrste pronađeni su 1978. godine u Saint Bathansu, a od njih su ostali samo fragment donje vilice (primjerak MNZ S.40958) i bedrena kost (primjerak MNZ S.42214). Iako malobrojni i nepotpuni, ti fosilni ostaci otkrivaju kakvo je zubalo imao (iako je čeljust pronađena bez zubiju, mada sa šupljinama koje indiciraju da su zubi nestali post-mortem) te da je vjerojatno imao nekakav polusjedeći stav, sličan taksonu Theria, ali ni približno kao kod jednootvornih životinja.

Taksonomska klasifikacija predstavljala je izrazite probleme zbog manjka dokaza i saznanja; iako je 2006. godine klasificiran u takson Theriiformes, zbog promjena u klasifikacijskim kriterijima postoji mogućnost da ta klasifikacija bude promijenjena.