Siniša Macan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Siniša Macan je bivši direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine. Siniša Macan je rođen 1974. godine u Foči. Poslije završene osnovne i srednje škole, diplomirao je u oblasti tehničkih nauka na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Zvanje magistra tehničkih nauka -informacioni sistemi stekao je 2006. godine na Univerzitetu u Beogradu, sa temom „Specifičnosti projektovanja informacionih sistema za identifikaciju građana“.

Bio je zaposlen na više pozicija u privatnom sektoru, a od 2000. godine je radio u MUP-u R. Srpske.

U Direkciji za implementaciju CIPS projekta angažovan ispred MUP R. Srpske od 2002. godine na pozicijama regionalnog menadžera projekta za Republiku Srpsku i menadžera projekta. Od 2006. do 2009. godine bio je direktor Direkcije.

Stupanjem na snagu Zakona o Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka u BiH formirana je Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka u BiH, a odlukom Vijeća ministara BiH u junu 2009. godine g. Macan je imenovan za prvog direktora Agencije.

Tokom profesionalnog angažmana, radio je na projektima vezanim za informacione sisteme, posebno za CRM i ERP sisteme u oblasti telekomunikacija, a u vladinim institucijama direktno je vezan za projektovanje i implementaciju informacionih sistema vezanih za identifikacione dokumente, registraciju vozila, pasivnu registraciju birača, elektronsku razmjenu podataka, digitalno potpisivanje i biometriju.

Ima više objavljenih naučnih radova iz oblasti kojom se bavi.

Govori engleski i ruski jezik.