Sima Liang

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sima Liang (司馬亮) (? -291), kurtoazno ime Ziyi (子翼), formalno Princ Wencheng od Ru'nana (汝南文成王), je bio kineski princ iz dinastije Jin i kratkotrajni regent za vladavine cara Huija. Tradicionalno se navodi kao prvi od osam prinčeva vezanih uz Rat osam prinčeva.

Sima Liang je bio peti sin praosnivača dinastije Sima Yija i njegove konkubine Gospe Fu. Za vrijeme države Cao Wei i regentstva njegove starije braće Sima Shija i Sima Zhaoa je bio srednje rangirani službenik. Napredovati je počeo nakon što je Sima Yan preuzeo carsko prijestolje i proglasio novu dinastiju Jin. Istakao se kao vrijedan i sposoban službenik, te ga je Wu 277. pozvao u Luoyang da služi kao njegov osobni savjetnik. Kada se Wu 289. razbolio, odlučio je regentstvo za svog mentalnog retardiranog sina Sima Zhonga (budući car Hui) zajednički povjeriti Sima Liangu i Yang Junu. Yang Jun je međutim nakon careve smrti krivotvorio oporuku i temeljem nje sam preuzeo regenstvo. Brzo je stekao ogromnu nepopularnost te su Sima Liangu mnogi predlagali da poduzme državni udar, što je on stalno odbijao.

U proljeće 291. mu je isto predložila carica Jia Nanfeng; Sima Liang je odbio, ali je Jia pronašla saveznika u princu Sima Weiju, koji je svrgnuo i likvidirao Yang Juna. Za nove regente su zajednički proglašeni Sima Liang i Wei Guan. U ljeto iste godine se Jia okrenula i protiv njih, te organizirala još jedan dvorski udar - oba regenta su uhapšeni i pogubljeni. Poslije je carica tvrdila da je Sima Wei djelovao na svoju ruku te iskoristila kao izgovor za njegovu likvidaciju.