Sid Meier's Pirates!

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sid Meier's Pirates!
Razvio MicroProse
Dizajner(i) Sid Meier
Datum(i) objavljivanja 1987.
Žanr(ovi) simulacija
Platforme Amiga, Apple II, Apple IIGS, Atari ST, Commodore 64, Macintosh, Amstrad CPC, NES
Medijum kazeta ili flopy

Sid Meier's Pirates! je kompjuterska igra kompanije Microprose iz 1987. godine koju je internetski portal IGN 2005. godine proglasio 6 najboljom igrom svih vremena [1] .Ova kompjuterska simulacija života pirata u 16 - 17 veku na području Kariba je prva igra kompanije Microprose koja u svom imenu ima ime njihovog najvažnije kompjuterskog dizajnera Sida Meiera.

Radnja[uredi | uredi kod]

Pirates je avanturistička simulacija života pirata koja za razliku od velike većine drugih igara nema zadane ciljeve, to jest igrač može slobodno putovati, istraživati, ratovati po cijeloj mapi, a sama igra završava kada virtualni lik postaje fizički onemogućen da upravlja brodom zbog starosti, ozljeda ili same odluke igrača da odustane. Igra počinje izborom nacionalnosti virtualnog pirata to jest izborom države i razdoblja kada će biti radnja igre. Početne mogućnosti za startanje igre su 1560, 1600,1620,1640,1660 ili 1680 godine, a nacionalnosti to jest države za koje će igrač na početku igrati su Španija, Francuska, Velika Britanija i Holandija (koje nema 1560. godine). Osnovne razlike između početnog godine scenarija su snage Španije i njenih protivnika to jest u scenariju 1560. godina praktički svi gradovi na Karibima su Španski, dok 1680 godine ostale kolonijalne sile imaju mnoge svoje otoke, baze.

Tijekom igre virtualni lik kojim upravlja igrač se bori s drugim brodovima, pljačka gradove, spašava rođake iz ropstva i napreduje u činovima zbog svojih uspjeha koje postiže u borbi s državnim neprijateljima. U prvoj fazi scenarija igrač može zamjeniti državu za koju se bori, ali kasnije to više nije moguće pošto postane omražen u do tada neprijateljskim državama pa ga pored ostalih počnu loviti lovci na pirate.

Granice mape na kojoj se vodi igra su od sjeverne granice Floride pa sve do današnje Venecuele zajedno s Barbadosom.

Verzije[uredi | uredi kod]

U originalu igra Sid Meier's Pirates! je bila napravljena samo za Commodore 64, ali nakon velikog početnog uspjeha izgrađene su do 1991. godine verzije za sve tadašnje kompjuterske platforme to jest i za: Amiga, Amstrad CPC, Apple IIGS, Atari ST, Macintosh, NES, PC.

Posle samo 2 godine pauze od konverzija ili preciznije 1993. godine MicroProse je izbacio novu verziju igre koja je koristila napredak u grafici. Jedina konkretna novost te verzije izdane za kompjutere (MS-DOS, Windows, Macintosh) i igraće konzole (Amiga CD32, Sega Mega Drive) je bila paleta od 256 boja.

Po sličnom principu kompjuterskog napredka dolazi 2004. godine do izdavanja nove verzije identičnog imena kao i one iz 1987. godine. Ova vremenski posljednja verzija će biti izdana za sljedeće kompjuterske platforme:Microsoft Windows, Xbox, Xbox 360, PlayStation Portable, Mac OS X, Wii

Nagrade[uredi | uredi kod]

Originalna verzija igre Pirates! je dobila nagradu za najbolju akcijsku igru 1987. godine časopisa Computer Gaming World [2], a dobila je i dvije Origin Awards za najbolju znanstveno fantastičnu igru godine i igru s najboljom grafikom (oboje za 1987. godine) [3]

Daleko nakon svog nastanka ova igra je ostala na popisu najboljih igara svih vremena tako da ju Computer Gaming World 1996. godine stavlja u top 20 igara svih vremena, dok ju je IGN kompjuterski portal 2005. godine proglasio 6 najboljom igrom svih vremena.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „IGN's top 100”. Arhivirano iz originala na datum 2010-03-06. Pristupljeno 2011-04-11. 
  2. „Computer Gaming World's 1988 Game of the Year Awards”. oktobar 1988. str. 54. 
  3. „1987 List of Winners”. Origins Awards. Academy of Adventure Gaming Arts & Design. Arhivirano iz originala na datum 2008-01-05. Pristupljeno 12. 2. 2009. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]