Shoshenq III

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prethodi:
Osorkon II
Faraon Egipta
22. dinastija
Slijedi:
Shoshenq IV
Shoshenq III
Vladavina 837798. pne.
Supružnik Djed-Bast-Es-Ankh, Tjesbastperu
Potomci Ankhesen-Shoshenq, Bakennefi A,
Pashedbast B, Pimay, Takelot C
Grob NRT V, Tanis

Kralj Usermaatre Setepenre ili Usimare Setepenamun Shoshenq III je bio egipatski faraon iz 22. dinastije koji je vladao 39 godina. Kao prilog tome se navode dva Apisova bika sahranjena u 4. i 28. godini vladavine, kao i da je slavio Heb Sed jubilej u 30. vladarskoj godini. Pretpostavlja se da nije bio sin prethodnog faraona Osorkona II, iako egiptolog Christian Settipani tvrdi drukčije.

U osmoj godini vladavine Shoshenqa III Egipat je postao politički razjedinjen, s obzirom da se uzurpator-kralj Pedubast I pojavio u Tebi. Otada su kraljevi XXII dinastije kontrolirali jedino Donji Egipat. S druge strane, Visoki svećenik Amuna u Tebi Osorkon B (kasniji faraon Osorkon III) je formalno ostao vjeran Shoshenqu III nakon smrti svog oca Takelota II, iako je bio de facto samostalni vladar.

Porodica[uredi | uredi kod]

Shoshenq III je oženio Djed-Bast-Es-Ankh, kći Takelota, Visokog svećenika Ptah u Memfisu, i Tjesbastperu, kći Osorkona II.[1] Imao je najmanje 4 sina i 1 kći: Ankhesen-Shoshenq, Bakennefi A, Pashedbast B, Pimaya kao Velikog poglavara naroda Ma', i Takelota C, vrhovnog vojskovođu. Izvjesni Padehebenbast se ponekad navodi kao sin Shoshenqa III. Za sve njih se čini da su umrli prije oca koji je vladao gotovo četiri decenije. Za njegovog trećeg sina - Pimay- ('Lav' na egipatskom), se mislilo da je kralj Pami ('Mačak' na egipatskom), ali se dans misli da su različite ličnosi. Umjesto toga je Shoshenqa III naslijedio Shoshenq IV za koga nije sigurno u kakvom je rodu s ovim faraonom.

Shoshenq III je bio sahranjen u kasnije opljačkanom Kralevskom grobu NRT V u Tanisu.

Notes[uredi | uredi kod]

  1. Nos ancêtres de l'Antiquité, 1991. Christian Settipani, p.153,163,164 and 166