Shock to the System (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Shock to the System
Žanrkriminalistički, detektivski film
RežijaRon Oliver
ScenarioRichard Stevenson (knjiga)
Ron McGee
UlogeChad Allen
Sebastian Spence
Michael Woods
Daryl Shuttleworth
Premijera2006.
Jezikengleski jezik
Trajanje91 min.
DržavaSjedinjene Američke Države SAD / Kanada
Kompanija
Distributerhere!
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Third Man Out On the Other Hand, Death
Shock to the System na Internet Movie Database

Shock to the System je kriminalistički gej film iz 2006. Ovo je druga po redu ekranizacija romana Richarda Stevensona iz serijala o detektivu Donaldu Stracheyu (prvi film je Third Man Out). Film je premijerno prikazan na Outfestu, 2006. godine, pre nego što je počeo da se emituje na LGBT televiziji here!.

Film je, kao i prvi u serijalu, režirao Ron Oliver. Chad Allen i Sebastian Spence ponovo igraju detektiva Donald Stracheya i njegovog ljubavnog partnera Tima Callahana. Uloge, takođe, repriziraju i Daryl Shuttleworth i Nelson Wong.

Radnja[uredi | uredi kod]

Some Secrets Kill[1]

Donald Strachey sreće svog novog klijenta krišom u mračnoj uličici. Paul Hale želi da pronađe nekog, ali je nervozan i uplašen i pre nego što uspe da ispriča svoj slučaj na njih naleti automobil i Hale jedino uspeva da Donaldu da ček kao avans. Naredne noći, međutim, Hale je pronađen mrtav. Iako je slučaj zatvoren, jer se smatra da je u pitanju samoubistvo, Donald, kao i Paulova majka su ubeđeni da je reč o ubistvu. Donald želi da istraži slučaj.

Strachey saznaje da je Paul bio glasnogovornik Phoenix fondacije, ex-gej grupe koja praktikuje reparativnu terapiju. Lažno se predstavljajući kao Kyle, Donald odlazi u fondaciju tražeći pomoć i susreće se sa dr. Trevorom Cornellom. "Kyle" priča o tome da je bio u vojsci, ali da je otpušten zbog toga što je gej i sada želi to da promeni. Strachey bazira ovu priču na osnovu svoje prošlosti, smatrajući da će biti uverljiva za ex-gej grupu. U grupi upoznaje nekoliko ljudi, među kojima su Katie, koja je bila verena sa Paulom, Grey, atraktivni atleta koji je u heteroseksualnom braku i ima decu, ali se nabacuje Donaldu, kao i Levon i Walter, koji su u tajnoj vezi, ali i dalje posećuju terapiju, jer Walter treba da ubedi svog oca da više nije gej, kako bi nasledio njegovo bogatstvo. Učestvovanje na grupnoj terapiji, a posebno individualna seansa ruše Donaldovo samopouzdanje i on se suprotstavlja dr. Cornellu, čime njegova maska pada i on mora da napusti fondaciju. Pre nego što prekine kontakt sa Phoenix fondacijom, Grey mu, uz ponudu za seks, daje i DVD, koji bi možda mogao da pomogne u rasvetljavanju ubistva.

Snimak na DVD-u upućuje na Larry Phelpsa, Paulovog momka, ali ne kao na ubicu, već saučesnika u onom zbog čega je Paul ubijen i, time, na potencijalno narednu žrtvu. Donald odlazi kod Larrya, koji mu otkriva da je Paul snimao individualne sesije dr. Cornella, ali pre nego što uspe da mu ispriča šta se na tim snimcima vidi, neko ga ubija i uništava kompjuter.

Dr. Cornell je uhapšen pod optužbom za ubistvo. Donald je ubeđen (delom zahvaljujući Timu) da je Cornell nevin i vraća se u Pheonix fondaciju, gde zajedno sa Cornellovom ženom i saradnicom pronalazi video fajlove sa privatnih seansi. Gledajući jedan od snimaka, njih dvoje saznaju da Katie nije lezbejka i da je imala aferu sa Cornellom. U tom trenutku se pojavljuje Katie sa pištoljem, ali Donald uspeva da je razoruža. Saznaje se da je ona ubila i Paula i Larrya i dr. Cornell je oslobođen. Konačno, Donald saznaje da ga je Paul angažovao kako bi pronašao njegovog oca, koga nikada nije upoznao, jer je njegova majka prekinula sve kontakte sa njim kada ga je uhvatila u seksu sa drugim muškarcem.

U filmu se nastavlja priča o Donaldovom isključivanju iz vojske, koja je započeta u Third Man Out. Poljuljan pitanjima da li bi njegov život bio drugačiji da nije gej i koliko mu ta činjenica uskraćuje mogućnosti, Donaldova i Timova veza je malo poljuljana. Jedne večeri, Donald, emotivno prilično oslabljen, konačno saopštava Timu svoje iskustvo iz vojske. Kyle, ime koje je upotrebio na terapiji, bio je njegov momak, takođe vojnik. Njih dvojicu su uhvatili u seksu i Donald je, posle dužeg pritiska od strane starešina, priznao da su u vezi. Obojica su otpušteni iz vojske zbog toga što su gej, ali na dan kada su otpušteni Kyle je izvršio samoubistvo.

Uloge[uredi | uredi kod]

Podela uloga
Glumica/glumac Lik Napomene
Chad Allen Donald Strachey
Sebastian Spence Timothy Callahan
Michael Woods dr. Trevor Cornell
Morgan Fairchild Phyllis Hale
Anne Marie DeLouise Lynn Cornell
Rikki Gagne Katey Simmons
Daryl Shuttleworth Detectiv Sean "Bub" Bailey
Stephen Huszar Grey
Nelson Wong Kenny Kwon
Shawn Roberts Larry Phelps
Jared Keeso Paul Hale
Levon Jeffrey Bowyer-Chapman

Reference[uredi | uredi kod]

  1. "Neke tajne ubijaju." - tagline filma

Spoljne veze[uredi | uredi kod]