Shareware

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Shareware, ili u direktnom prijevodu sa engleskog jezika "dijeljena roba", je pojam pod kojim se podrazumjeva način distribucije proizvoda (najčešće softvera) na taj način da je kupcu omogućeno prethodno isprobavanje proizvoda prije nego isti bude plaćen.

Ovaj pojam se najčešće koristi u informatici za softver koji je distribuiran uz odgodu plaćanja na neki unaprijed definisani period. Shareware softver je obično potpuno funkcionalan neki određeni period nakon čega ga je potrebno ukloniti sa računara. U ugovoru (EULA) koji dolazi uz instalaciju softvera, opisane su obaveze korisnika prema proizvođaču. One mogu biti pravne ili moralne.

Zaštita interesa[uredi | uredi kod]

Da bi zaštitili svoj interes proizvođači implementiraju posebne funkcionalnosti koje su u stanju potpuno onesposobiti program nakon isteka dozvoljenog roka upotrebe programa. Dalja upotreba je omogućena samo unošenjem ispravnih podataka o registraciji ili aktiviranjem od strane kompanijinog web sajta. Osim ovoga, prave se posebni sistemi zaštite koji onemogućavaju zlonamjerne korisnike od višestrukog instaliranja programa ili pomjeranja datuma internog sata.

Popularizacija[uredi | uredi kod]

Prvi koji je iskoristio ovaj naziv je bio Bob Wallace da bi opisao svoj softver PC-Write i to u 80-tim godinama prošlog vijeka. Veća popularizacija ovakvog načina distribucije softvera je počela paralelno sa razvojem interneta. Koristile su ga uglavnom manje kompanije kojima je to bio idealan put za prezentaciju svojih proizvoda krajnjim korisnicima. U novije vrijeme na taj se način odlučuju i velike kompanije za neke svoje proizvode.

Loše strane[uredi | uredi kod]

Loše strane ovakvog distribuiranja softvera su evidentne samo za proizvođače. Ogledaju se u tome da je zlonamjerniku vrlo lako naći način da zaobiđe zaštite, pa na crnom tržištu za svaki ovakav proizvod vrlo brzo bude javno objavljen serijski broj, ili čak mali program, "generator ključeva" (en. key generator), koji je u stanju da na osnovu unesenog imena generiše odgovarajući serijski broj za određeni program. Vremenom kompanije pokušavaju sve sofisticiranije načine zaštite svojih interesa, no bezuspješno.

Najpoznatiji shareware programi[uredi | uredi kod]

Zaštita

Arhiveri

Download manageri

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]