Država Shan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Shan (država))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Država Shan je država u Mjanmaru (Burmi), koja je ime dobila po narodu Shan, većinskoj etničkoj grupi u državi. Shan State se sastoji od 69 gradskih naselja, uključujući 24 novostvorena naselja u Posebnoj Regiji 2 (Regiji Wa). Glavni grad je Taunggyi. Država je uglavnom ruralna. Važniji gradovi Države Shan su Lashio, Kengtong i Taunggyi.

Geografija[uredi | uredi kod]

Država Shan graniči s Kinom na sjeveru, Laosom na istoku i Tajlandom na jugu. Također graniči s pet administrativnih jedinica Mjanmara. Veći dio Države Shan je visoravan; više planine se nalaze na sjeveru i jugu. Klanac rijeke Saluen (Salween) protječe kroz Državu. Poznato Jezero Inle gdje nogoveslački narod Intha živi plovećim kućama, u velikoj ravnici Nyaung Shwe', je druga po veličini vodena površina Mjanmara, plitka ali 22 km duga i 11 km široka. Spilje Pindaya kraj Aungbana su velike vapnenačke spilje koje sadrže 6226 sttatua Bude .[1]

Cesta za Taunggyi preko Kalawa i Aungbana se razdvaja kod Thazija od glavne Ceste Yangon-Mandalay; druga cesta preko Ywa Ngana i Pindaye se grana od Kyauksea južno od Mandalaya. Željeznica staje pred Taunggyijem kod Shwenyaunga, ponovno od raskršća Thazi, a obiližnji Heho ima aerodrom.

Ekonomija[uredi | uredi kod]

Srebro, olovo i cink se iskopavaju, najviše u rudniku Bawdwin mine, a postoje topionice u Namtuu. Siječe se tikovina, a uzgajaju se riža i druge poljoprivredne kulture. Država Shan je poznata po širokom dijapazonu voća i povrća zahvaljujući svojoj umjerenoj i sunčanoj klimi. Pokretne tržnice putuju od mjesta do mjesta, zaustavljajući se svakog petog dana u nekom gradiću i selu, dok veći gradovi imaju trajne tržnice.

Država Shan predstavlja dio Zlatnog Trokuta, područja u kome se proizvode velike količine opijuma i heroina. Krijumčarenje narkotika kontroliraju lokalni gospodari rata, od kojih neki imaju privatne vojske s tisućama vojnika.

Izvori[uredi | uredi kod]