Seti II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prethodi:
Merneptah
Faraon Egipta
19. dinastija
Slijedi:
Siptah
Seti II
Fragmentarna statua koja prikazuje faraona Setija II u Heliopolisu
Vladavina 1203. pne. - 1197. pne.
Nomen
<
p
t
V28U6C7iin
>

Seti Merenptah
Praenomen
<
rawsrxpr
Z2
ra
stp
n
>

Userkheperure Setepenre[1]
Nebty naziv Nekhtkhepesh-der-pedjut
Horusovo ime Kanakht Werpehti
Supružnik Twosret, Tiaa
Grob KV15[2]

Seti II (ili Sethi II), bio je peti po redu vladar Devetnaeste dinastije Egipta koji je vladao u periodu 1203. pne. - 1197. pne.. Prijestolno ime Userkheperure Setepenre znači "Moćne su manifestacije Re, Chosen by Re.'[3] Bio je sin faraona Merneptaha i njegove supruge Isisnofret. Vladao je u periodu poznatom po dinastijskim intrigama i kratkim vladavinama. Seti II se morao boriti s mnogim zavjerama, ali najozbiljniji problem je bio dolazak suparničkog kralja-uzurpatora po imenu named Amenmesse. Taj vladar, najvjerojatnije njegov sin, u drugoj godini njegove vladavine je preuzeo kontrolu nad Tebom i Nubijom.

Seti II je uspio poraziti Amenmessea i ponovno ujediniti zemlju, a poslije je izbrisao svaki spomen na svog suparnika - koji je za vrijeme svoje vladavine oskrnavio Setijev nedovršeni grob i ubio njegovog glavnog radnika po imenu Neferhotep.

Mumija Setija II

Vladavina Setija II je poznata po dva papirusa - jedan s književnim djelom Priča o dva brata koji neki egiptolozi tumače kao satirički komentar Setijevih suvremenika na dinastijske sukobe, a drugi je spis sa suđenja Panebu, radniku s grobnice optuženom za niz teških zločina.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, 1994. p.158
  2. „Seti II”. Pristupljeno 17. 03. 2007. 
  3. Clayton, op. cit., p.158