Sergej Korsakov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sergej Korsakov
Серге́й Серге́евич Ко́рсаков

Rođenje 22. siječnja 1854.
Rusija Gus-Hrustaljnjij, Rusija
(tada  Rusko Carstvo)
Smrt 1. svibnja 1900.
Rusija Moskva, Rusija
(tada  Rusko Carstvo)
Državljanstvo Rusija rusko
Polje medicina, psihijatrija
Institucija Moskovski državni univerzitet
Alma mater Moskovski državni univerzitet
Akademski mentor Aleksej Koževnikov
Poznat po Korsakovljev sindrom
Wernicke-Korsakovljev sindrom

Sergej Sergejevič Korsakov (ruski: Серге́й Серге́евич Ко́рсаков; Gus-Hrustaljnjij, 22. siječnja 1854.Moskva, 1. svibnja 1900.) je bio ruski neuropsihijatar i jedan od najznačajnijih ruskih liječnika u historiji.

Rođen je 1854. godine u mjestu Gus-Hrustaljnjij, a studirao je medicinu na Moskovskom državnom univerzitetu. Diplomirao je 1875. godine te se ubrzo nakon zaposlio kao liječnik u psihijatrijskoj bolnici "Preobraženskij". Od 1876. do 1879., Korsakov je stekao postdiplomsko kliničko iskustvo kod Alekseja Koževnikova. Godine 1887. doktorirao je s disertacijom o alkoholnoj paralizi.

Godine 1892., Korsakov je postao izvanredni profesor pri novootvorenoj sveučilišnoj psihijatrijskoj klinici. U tom je periodu posjetio Beč, gdje mu je mentor bio ugledni neuropatolog Theodor Meynert. Korsakov je bio nesumnjivo jedan od prvih velikih neuropsihijatara u XIX. vijeku. Objavio je brojne znanstvene radove iz područja neuropatologije, psihijatrije i forenzike, a napisao je i izvrstan udžbenik iz psihijatrije. Izuzev rada na problemu alkoholne psihoze, uveo je i koncept paranoje u suvremenu psihijatriju. Posebno se ističe njegov rad na proučavanju utjecaja alkohola na živčani sustav te ukazivanje na nekoliko različitih slučajeva alkoholnih polineuropatija s distinktnim psihičkim simptomima. Radeći na tom problemu, Korsakov je otkrio dotad nepoznatu bolest koja će u njegovu čast biti nazvana Korsakovljev sindrom. Uz ovo, Korsakov je bio i izrazito sposoban organizator te je glavni zaslužni za osnivanje Moskovskog društva neuropatologa i psihijatara. U njegovu čast nazvan je i Korsakovljev zbornik za neuropatologiju i psihijatriju.

Godine 1899. postaje redovni profesor neurologije i psihijatrije, što je pozicija koju drži do svoje prerane smrti. Umro je od otkazivanja srca, 1. svibnja 1900. godine u Moskvi, u dobi od 46 godina.