Sela (Sisak)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sela
Županija Sisačko-moslavačka županija
Općina/Grad Sisak
Površina 19,78 km²
Nadmorska visina 100 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.44 N
 - z. d. 16.284 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 960
 - Gustoća 48,5 st./km²
Pošta 44273 Sela
Pozivni broj +385 044
Autooznaka SK

Sela (prethodno Sela kod Siska), selo 6 km jugozapadno od Siska.

Položaj

[uredi | uredi kod]

Selo Sela nalazi se u središnjoj Hrvatskoj u jugoistočnom dijelu Turopolja koje obično zovemo Odransko polje na dodiru s donjim Pokupljem. Selo se smjestilo na glavnoj prometnici Sisak - Zagreb, udaljeno 6 km od Siska, a od Zagreba oko 55 km.

Povijest sela

[uredi | uredi kod]

Zbog povoljnih prirodno-geografskih, prometnih i životnih uvjeta, ovo je područje vrlo rano naseljeno. Naselje Sela spominje se 1334. godine, ali prema nekim saznanjima postoji i od ranije najvjerojatnije s početka 13. stoljeća kad je osnovano sisačko vlastelinstvo. Kroz povijest su imala funkciju manjeg upravnog centra. Župa Sv. Marije Magdalene osnovana je 1702., osnovna škola „Sela“ 1771., Dobrovoljno vatrogasno društvo „Sela“ 1882., Hrvatski nogometni klub „Sela“ 1946., a HKUD „Radost“ 1981. godine. 2002. u selu je izgrađena kapelica posvećena Ranjenom Isusu. U selu se nalazi Pastoralni centar, Osnovna škola „Sela“, Matični ured, pošta, dječji vrtić, Pučki dom, te više uslužnih, trgovačkih i proizvodnih obrta. U mjestu živi oko tisuću stanovnika odnosno oko 290 obitelji.

Župna crkva Sv. Marije Magdalene

[uredi | uredi kod]

Župna crkva Sv. Marije Magdalene zajedno sa orguljama i župnim dvorom pripada spomenicima hrvatske kulturne i sakralne baštine. Pisani trag o životu Selske župe, Spomenica, napisao je prigodom odlaska iz župe 1745. godine, povjesničar, Baltazar Adam Krčelić (1739.-1745).

Orgulje Župne crkve Sv. Marije Magdalene

[uredi | uredi kod]

Instrument u Selima sagradio je 1777. godine slovenski graditelj orgulja češkog podrijetla, Joannes Franciscus Jenechek. Ovaj instrument, danas se nalazi u svojem izvornom stanju i jedino je cjelovito sačuvano djelo ovog majstora u sjevernoj Hrvatskoj i proglašeno je organološkim spomenikom kulture. Orgulje su izrađene u duhu češke graditeljske škole, a po načinu gradnje pripadaju baroknoj tradiciji prijelaznog oblika (s par novih registara). Mehaničkog su sustava sa zračnicama na kliznice i sastoje se od 11 vokalnih registara na manualu i pedalu. Prigodom 300-te obljetnice osnutka župe (2001. godine), Umjetnička radionica Heferer temeljito je i cjelovito restaurirala instrument.

Orguljaški festival Ars organi Sisciae

[uredi | uredi kod]

Na autentičnim orguljama župne crkve Sv. Marije Magdalene u Selima, orguljama župne crkve Sv. Martina u Martinskoj Vesi te orguljama župne crkve Sv. Križa u Sisku, jednom godišnje, ugošćuje se međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae.

Šport

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]