Seget Donji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Seget Donji
Seget Donji na mapi Hrvatske
Seget Donji
Seget Donji
Seget Donji na karti Hrvatske
Regija Dalmacija
Županija Splitsko-dalmatinska županija
Općina/Grad Seget
Najbliži (veći) grad Trogir
Geografske koordinate
 - z. š. 43.517 N
 - z. d. 16.233 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 2.466
Pošta 21218 Seget Donji
Pozivni broj +385 (0)21
Autooznaka ST

Seget Donji (prethodno Donji Seget), malo ribarsko mjesto uz jadransku obalu. Nalazi se zapadno od Trogira, na kojeg se nastavlja i predstavlja prirodni produžetak. Administrativno pripada općini Seget. Mjesto je sagrađeno kao tip zatvorenog, pravokutnog naselja. U Segetu Donjem je sjedište općine Seget.

Povijest[uredi | uredi kod]

Seget Donji je najveće naselje u sastavu općine Segeta. Smješten je dva kilometra zapadno od UNSECO-va grada Trogira i ima dugu turističku tradiciju. Zahvaljujući blagoj klimi, stanovništvo se i danas bavi poljoprivredom i ribarstvom. Rivijera Seget svojim dugim i čistim pješčanim plažama, raznolikim smještajnim kapacitetima u luksuznim hotelima i apartmanima na samoj morskoj obali, uz sportsko-rekreacijske mogućnosti pružit će vam nezaboravan odmor.

Stara jezgra Segeta je malo ribarsko mjesto, smješten unutar pravokutnog srednjovjekovnog kaštela, napravljenog prema modelu monumentalne Dioklecijanove palače. Za datum utemeljenja Segeta možemo uzeti 13. siječnja 1564., kada je trogirski knez Augustin Bembo izdao dozvolu Jakovu Rotundu pisaru gradske blagajne, da sagradi kulu i pored nje utvrđeno selo. U to utvrđeno selo uskoro su se počeli spuštati seljaci iz raštrkanih sela, radi lakše obrane pred turskim napadima. Poput splitskih i trogirskih kaštela koji su nastali na zapadnoj strani Trogira, izgradnjom Segeta obrambene utvrde se šire prema istoku do Marine. Segetski kaštel predstavlja vrijedan spomenik dalmatinskog urbanizma. Seget se sve do 17 stoljeća nazivao i Kaštel Rotundo, da bi od sredine 17 stoljeća zaživjelo ime Seget, dok stari naziv potpuno nestaje. O antičkoj prošlosti Segeta svjedoče dva žrtvenika posvećena grčkom junaku Heraklu, koji su pronađeni u kamenolomu ispod brda sv. Ilije. U okolnom polju se nalazi više crkvica, od kojih su najstarije ruševine crkvice sv. Danjela iz ranog srednjeg vijeka. U samom mjestu Seget nalazi se barokna crkva Gospe od Ružarja koja je sagrađena 1758. godine, na temeljima manje crkve Gospe od Ružarja i sv. Antuna Padovanskog, koja je prethodno srušena. U crkvi se čuva gotičko oslikano raspelo iz XIV stoljeća i oslikani drveni triptih, djelo Blaža Jurjeva Trogiranina.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema popisu stanovnika iz 2001., Seget Donji ima 2.466 stanovnika. Jedino autohtono, apsolutno i većinsko stanovništvo Segeta Donjeg su Hrvati, potomci romaniziranih Ilira, Avara i Slavena, koji su se naselili u to područje u 7. stoljeću, i još srednjevjekovnom genetskom primjesom uslijed čestih upada turskih janjičara.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Stanovništvo se bavi turizmom, ribarstvom i poljoprivredom.


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Seget Donji treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.