Skuša

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Scomber scombrus)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Skuša
Skuša
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Scombridae
Rod: Scomber
Vrsta: S. scombrus
Dvojni naziv
Scomber scombrus
Linneaus, 1758.

Skuša (škombar, golac, vrnut; Scomber scombrus) je morska riba iz porodice skušovki (scombridae). U Hrvatskoj je još poznata kao škombra ili vrnut.

Opis[uredi | uredi kod]

Skuša ima vretenasto tijelo, usko pri vrhu glave koje se širi prema sredini tijela te se ponovno sužava prema repnoj peraji. Repna peraja su izbačena pri vrhu i dnu a po sredini su duboko urezana. Male ljuske prema repu su sve sitnije. Leđa su joj zelenkasto-smeđe boje ispresjecana okomitim tamnim crtama. Bočne strane tijela su boje sedefa, a trbuh je bijel. Skuša u Jadranu raste najviše do 50 cm i skoro do 1 kg težine. Prosječna joj je dužina 15-20 cm a težina oko 0,7 kg. Atlantske skuše narastu i do 3 kg a procjenjuje se da žive do 15 godina [1].

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Skuša obitava u Atlantiku od Kanarskih otoka do obala Norveške, a rijetko i u Baltičkom moru. Može je se pronaći i u Sredozemlju pa tako i u Jadranu. Također obitava uz zapadnu obalu Sjeverne Amerike, ali i u Tihom oceanu [2].

Iako je 90-ih godina 20. stoljeća gotovo posve nestala iz Jadranskog mora, u posljednje vrijeme zamijećeni su veći migracijski dolasci skuša u Jadrani pa je opet postala važan dio gospodarskog ulova..

Način života i ishrana[uredi | uredi kod]

Skuša živi kao riba selica a kreće se u plovama. Grabežljivac je koji se hrani raznim morskim životinjicama, srdelama, inćunima, račićima i ostalom sitnom ribom. Skuša je uz lokardu jedina jadranska skušovka koja se hrani i filtriranjem planktona.

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

U vrijeme mriještenja skuše se sele bliže obali. Diljem Sredozemlja, pa i u Jadranu, skuše se mrijeste tijekom ožujka i travnja, a u Atlantiku od lipnja do kolovoza. Ženka nakon mriještenja izbacuje do 500 000 jajašaca [3]. Već nakon tjedan dana iz jajašaca prelaze u male ribice koje rastu vrlo brzo. Skuše spolnu zrelost dostižu tek u trećoj godini života.

Gospodarska vrijednost[uredi | uredi kod]

Skuša

Skuša se smatra najukusnijom plavom ribom Jadrana. Obiluje zdravim masnim kiselinama, mekanog je mesa i kostiju, pa je vrlo tražena.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Skušovke (Riblje oko)[mrtav link]
  2. Skuša
  3. „Mackerel (eng.)”. Arhivirano iz originala na datum 2009-06-09. Pristupljeno 2015-04-01. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Skuša
Wikivrste imaju podatke o: Skuša