Schulzeova metoda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Schulzeova metoda, poznata i kao bitpat-metoda (engl. beatpath method), jest izborni sustav koji je 1997. razvio Markus Schulze.

Metoda odabire jednog pobjednika koristeći se glasovima koji izražavaju preference rangiranog glasovanja. Također se može upotrebljavati za izradu sortirane liste dobitnika. Schulzeova metoda je Condorcetova metoda, što znači da ako postoji kandidat kojeg većina preferira u odnosu na sve druge kandidate u usporedbi po parovima, tada će taj kandidat biti pobjednik kada se metoda primijeni Schulzeova metoda.

Izlaz Schulzeove metode daje redoslijed kandidata. Stoga, ako je dostupno nekoliko pozicija, metoda se može upotrebljavati u tu svrhu bez izmjena dopuštajući da k najbolje rangiranih kandidata osvoji k raspoloživih mjesta. Nadalje, za izbore proporcionalne zastupljenosti predložena je varijanta jednog prenosivog glasa (STV), poznata kao Schulze STV. Schulzeovom metodom koristi se nekoliko organizacija, među kojima su: Wikimedia, Debian, Ubuntu, Gentoo i piratske političke stranke.