Scener ur ett äktenskap

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Scenes from a Marriage)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Scener ur ett äktenskap
RežijaIngmar Bergman
ProducentLars-Owe Carlberg
ScenarioIngmar Bergman
UlogeLiv Ullmann
Erland Josephson
FotografijaSven Nykvist
MontažaSiv Lundgren
StudioCinematograph AB
DistribucijaSveriges Radio (1973 broadcast)
Cinema 5 Distribution (1974 theatrical)
Datum(i) premijere11. 4. 1973 (1973-04-11Toriginalna mini-serija)
15. 9. 1974 (1974-09-15) (kino-verzija u SAD)
)
Trajanje281 min. (TV verzija u 6 epizoda)[1]
167 min. (kino-verzija)[2]
Zemljašvedski
Jezik Švedska
Budžet150.000 USD$
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Saraband (2003)

Scener ur ett äktenskap (sh. Prizori iz bračnog života) je švedska televizijska miniserija snimljena u režiji Ingmara Bergmana i premijerno prikazana na programu mreže Sveriges Radio u proljeće 1973. Sastoji se od šest epizoda, a scenario, koga je napisao sam Bergman, je velikim dijelom inspiriran Bergmanovim vlastitim iskustvima u ljubavnim odnosima, uključujući norvešku glumicu Liv Ullman koja tumači jednu od dvije glavne uloge - advokatkinje Marianne. Njen partner u seriji je Erland Josephson, koji tumači lik muža Johana, univerzitetskog profesora. Radnja serije se odvija deset godina i prikazuje kako se njihov, ispočetka naoko savršen brak, počinje raspadati.

Scener ur ett äktenskap je izazvala veliku pažnju u švedskoj javnosti, te se ponekad navodi da je prikaz disfunkcionalnog braka, ali i načina na koji se supružnici suočavaju sa njegovom propašću, potakao neočekivani porast stope razvoda u Švedskoj. U svijetu je, pak, poznatija po svojoj skraćenoj verziji, koja je kao istoimeni cjelovečernji film bila distribuirana po kino-dvoranama. Ona je dobila brojne pohvale od strane kritičara, te sovojila Zlatni globus za najbolji strani film. Danas se smatra jednm od najboljih od najpoznatijih od svih Bergmanovih ostvarenja. Američki sineasti Woody Allen i Richard Linklater su tvrdili da je značajno uticao na njihov opus, a posebno potonji u slučaju tematski srodnog filma Before Midnight.

Bergman je svoj scenario 1981. također adaptirao i u teatarski komad, prvi put izveden u münchenskom Residenztheateru, kasnije i na brojnim pozornicama širom svijeta. Godine 2003. je Bergman režirao i nastavak pod naslovom Saraband.

Epizode[uredi | uredi kod]

Šest epizoda originalne miniserije je premijerno prikazano od 11. aprila do 16. maja 1973. Svaka epizoda je trajala otprilike 50 minuta, a miniserija ukupno 281 minuta.[3]

U filmskoj verziji je pojavljuju scene iz svake od epizoda, a sam film traje 168 minuta.[3] Naslovi epizoda se u samom filmu pojavljuju kao naslovi poglavlja.[4]

# Naslov Originalni datum premijere
1 "Oskuld och panik" 11. april 1973
Imućan par, Marianne and Johan, daju intervju časopisu kao dio serije članaka o ljubavi, nakon što su na 10. godišnjicu obnovili zavjete. U intervjuu su prikazani kao idealana par. Nakon toga ugošćuju drugi par, Petera i Katarina, čiji je odnos bijedan. Marianne odaje Johanu da je trudna, a nakon čega će izvršiti abortus
2 "Konsten att sopa under mattan" 18. april 1973
Marianne se jednog jutra budi odlučna da ne ode na ručak svojim rodiuteljima, što obično čini svaki tjedan, a na kraju je prisiljena to. Johan na univerzitetu gdje predaje svojoj kolegici odaje vlastitu poeziju koju nije odao supruzi, a na što mu je rečeno da je ona mediokritetska. Kasnije Marianne i Johan razgovaraju o nedostatku uživanja u svojem seksualnom životu. 
3 "Paula" 25. april 1973
Johan odaje Marianne da ima aferu sa mladom ženom po imenu Paula, neviđenim likom, i traži rastavu. Iskazuje želju da mjesecima napusti svoj dom, kao i bračne frustracije i dugotrajnu želju za odlaskom. Nakon što telefonom zamoli prijatelje za pomoć, Marianne doznaje da su mnogi od njih znali za aferu prije nje. 
4 "Tåredalen" 2. maj 1973
Johan posjećuje Marianne, otkrivši namjeru da preuzme katedru na Clevelandskom univerzitetu. Marianne tada predlaže da dovrše postupak razvoda, sugerirajući da želi novi brak. Svom mužu dijeli što je naučila na terapiji. 
5 "Analfabeterna" 9. maj 1973
Marianne i Johan se sreću kako bi dovršili razvod, a što dovodi do svađa oko podjele imovine, odgoja njihovih kćeri i Marianneinom novog užitku u seksu sa današšnjim partnerom. Nakon što svađa eskalira u fizičkju nasilje, Johan sa tugom potpiše dokumente. 
6 "Mitt i natten i ett mörkt hus någonstans i världen" 16. maj 1973
Iako su se oboje vjenčali za druge ljude, Marianne i Johan se sreću kao ljubabnici. Marianne otkriva da je imala aferu 1955. godine, ubrzo nakon što su bili vjenčani. Od braka je proteklo 20 godina. Prije odlaska u prijateljev ljetnjikovac, Marianne ima noćnu moru, i budi se žaleći se da nikada nije voljela niti bila voljena. Johan je tješi time da dijele nesavršenu ljubav. 

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. The Swedish Film Database: Scener ur ett äktenskap (1973) pristup 18. VII 2011
  2. SCENES FROM A MARRIAGE (AA)”. British Board of Film Classification. 1974-11-04. Pristupljeno 24. III 2013. 
  3. 3,0 3,1 Jerry Vermilye, Ingmar Bergman: His Life and Films, McFarland & Company, 2002, p. 142.
  4. Vincent Canby, "SCENES FROM A MARRIAGE," The New York Times, 16 September 1974, pristup 2. X 2016.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]