Saw III

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Saw III
PrijevodSlagalica strave III
Testera III
Žanrhoror, triler
RežijaDarren Lynn Bousman
ProdukcijaMark Burg
Gregg Hoffman
Oren Koules
ScenarioLeigh Whannell
UlogeTobin Bell
Shawnee Smith
Angus Macfadyen
Bahar Soomekh
Dina Meyer
Costas Mandylor
MuzikaCharlie Clouser
Premijera27. 10. 2006 (2006-10-27)
Jezikengleski jezik
Trajanje107 min.
Država Sjedinjene Američke Države
Kompanija
StudioTwisted Pictures
DistributerLionsgate
Budžet$10,000,000
Zarada$164,874,275
Tehnička ekipa
MontažaKevin Greutert
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Saw II Saw IV
Saw III na Internet Movie Database

Saw III (sh. Slagalica strave III/Testera III) je treći nastavak serije Slagalica strave. Film je nastao zajedničkim trudom redatelja/scenarista Slagalice strave Jamesa Wana i Leigha Whannella i redatelja/scenarista Slagalice strave II Darrena Lynna Bousmana.

Film se fokusira na umirućeg antagonista serijala, Jigsawa, i njegovu nestabilnu pomoćnicu Amandu koja mu pomaže da dovrši svoje posljednje testove. Film također daje dodatne podatke iz Jigsawove prošlosti.

Film je posvećen Greggu Hoffmanu, producentu prva 2 filma. Hoffman je preminuo 4. prosinca 2005., par dana nakon što je Lions Gate najavio Slagalicu strave III.

Zanimljiv je podatak da se u UK-u, tijekom emitiranja filma u različitim kinima, troje osoba onesvijestilo što je uzrokovalo da se pozove medicinska pomoć.

Radnja[uredi | uredi kod]

Lynn sa ogrlicom s metcima operira Jigsawa.
Jigsaw na smrtnoj postelji polijeva vosak na kasetu za koju se kasnije ispostavlja da ju je progutao.

Film započinje odmah nakon Slagalice strave II, kada detektiv Eric Matthews (Donnie Wahlberg) bježi iz kupaonice u kojoj je bio zarobljen, sa slomljenom nogom. Kasniji flashbackovi prikazuju njegovu žestoku borbu sa Amandom Young (Shawnee Smith), koja ga je na koncu svladala i ostavila ga da umre. No, Matthews prije njezinog odlaska počinje vikati na nju i vrijeđati je , nazvavši je "narkomankom droljom" i kazavši joj da je ništa u usporedbi sa Jigsawom, što je vidno uznemiri. Njezin sljedeći potez nije tada otkriven. Još nekoliko flashbackova prikazuje kako je Amanda radila sa Jigsawom još prije događaja vezanih uz prvi film, i saznajemo da je ona zapravo otela Adama pod Jigsawovom naredbom. Otkriveno je da je Amanda ugušila Adama nakon prvog filma.

Radnja filma smještena je 6 mjeseci nakon otmice det. Matthewsa, koji se od tada smatra nestalim. Det. Allison Kerry (Dina Meyer), Poručnik Rigg (Lyriq Bent) i detektiv Hoffman (Costas Mandylor) istražuju truplo Jigsawove najnovije žrtve, Troyja (J. Larose), te su zapanjeni činjenicom da je bilo nemoguće pobjeći iz njegove zamke, što je bila promjena u Jigsawovu M.O.-u. Kada se det. Kerry vrati kući, biva oteta i stavljena u svoju vlastitu zamku. Kada joj se pruži rješenje oslobođenja, koje ne uspije, dođe Amanda čime det. Kerry shvati da ne može pobjeći iz zamke i umire.

U međuvremenu, Jigsaw, koji je na smrtnoj postelji, naredi otmicu još dvaju osoba: sposobne, no deprimirane liječnice Lynn Denlon (Bahar Soomekh) i Jeffa Reinharta (Angus Macfadyen), oca opsjednuog osvetom prema vozaču koji je ubio njihovog sina. Amanda je oko Lynninog vrata zavezala ogrlicu sa pet metaka iz sačmarice koja je bežićno povezana sa Jigsawovim uređajem za srce. Njezina igra je jednostavna - mora Jigsawa održati živim dok njezin suprug Jeff ne izvrši svoj test. Ako izađe iz područja ili Jigsaw umre, metci će se automatski ispaliti smrskati Lynninu glavu. Jeff je otet i spremljen u kutiju iz koje izađe, te se nađe u napuštenoj tvornici. Tu mu Jigsaw daje tri testa u kojima ima priliku spasiti troje ključnih osoba vezanih uz smrt njegova sina. Njegov bijes na kraju rezultira smrću sve tri osobe. Iako uspije spasiti suca Haldena (Barry Flatman), njegov pokušaj da spasi ubojicu njegova sina, Timothyja Younga (Mpho Koaho), rezultira smrću obojice. Kada Jeff završi svoj test, krene ususret Jigsawu.

Lynn uspije održati Jigsawa na životu, no tijekom improvizirane operacije mozga, Jigsaw polusvijesno prizna ljubav prema ženi zvanoj Jill. Amanda misli da su njegove riječi upućene Lynn. Nakon operacije, Lynn i Jigsaw prićaju, te se tu otkriva da je ovaj test u Lynn izazvao novi osjećaj ljubavi prema životu i obitelji.

Sada već shrvana zbog Jigsawovih pokušaja da promjeni životni pogled svojih žrtava, Amanda prizna da je ona namjestila zamke za Troyja i Allison koje se nisu mogle prebroditi. Odbija osloboditi Lynn, unatoč Jigsawovim molbama, te je upuca u leđa. Lynn pada u Jeffovo naručje. Jeff je upravo ušao u sobu i vidjevši što se dogodilo, fatalno je ranio Amandu pištoljem kojeg je pokupio na putu. Dok Amanda krvari, Jigsaw joj kaže da je pala na testu kojeg joj je postavio: "Tvoja volja je testirana - tvoja volja da nekog ostaviš na životu.". Ove rijeći, izrećene kao da su upućene Lynn, su zapravo upućene Amandi, koja je tek tada saznala da su Jeff i Lynn vjenčani.

Tada Jigsaw ponudi Jeffu dvije opcije: da mu oprosti i ostavi ga na životu ili da ga ubije jer je on uzrokovao njegovo mučenje. Ako mu oprosti, Jigsaw će nazvati hitnu pomoć da pokupi Lynn. Jeff tada kaže Jigsawu "Opraštam ti" i popupi kružni pilu, te mu prereže grkljan što uzrokuje da metci iz Lynnine ogrlice polete u njezinu glavu. Nakon toga, vrata sobe se zatvore i zaključaju. Tada se upali mirkokaseta koju je Jigsaw držao u ruci. Prenosi poruku Jeffu koja mu govori da je Jigsaw bio njegov posljednji test opraštanja - njegovom smrću, on je pao. Saznaje se da je Jigsaw jedini koji zna gdje se nalazi Jeffova kći Corbett, te da će Jeff morati igrati novu igru kako bi je pronašao i spasio ju prije nego ostane bez zraka. Jeff je ostavljen u sobi, gdje počne vrištati, a gledateljima se priazuju sve zamke korištene do tada.

Glumačka postava[uredi | uredi kod]

Jeff Reinhart, čovjek koji je ubio Jigsawa
Glumac Uloga
Tobin Bell John Kramer / Jigsaw
Shawnee Smith Amanda Young
Angus Macfadyen Jeff Reinhart
Bahar Soomekh Lynn Denlon
Dina Meyer Allison Kerry
Mpho Koaho Timothy Young
Barry Flatman Sudac Halden
Lyriq Bent Poručnik Rigg
J. Larose Troy
Debra Lynne McCabe Danica Scott
Costas Mandylor Detektiv Hoffman
Betsy Russell Jill Tuck
Stefan Georgiou Dylan
Niamh Wilson Corbett
Alan Van Sprang Chris
Kim Roberts Medicinska sestra Deborah
Leigh Whannell Adam Faulkner (flashback)
Donnie Wahlberg Detektiv Eric Matthews
Kelly Jones Specijalac Pete
Tim Burd Obi (halucinacija)
Franky G Xavier
Nepoznati glumac Dr. Lawrence Gordon
Oren Koules Neimenovani čovjek
Nepoznati glumac Zep Hindle (mrtav)

Uspjeh na blagajnama[uredi | uredi kod]

U prvom tjednu, Slagalica strave III se izvodila u 3,167 kina i zaradila je velikih $33,610,391.[1] Kako je sniman sa budžetom od $9,980,000[1], film je odmah smatran uspjehom. Slagalica strave III je u konačnici zaradila $80,238,724 u domaćim i $150,907,724 u svjetskim kinima. Zadnji podatak, iz lipnja 2007., govori da je film zaradio $164,822,275.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]