Socijalistička stranka Hrvatske

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Savez socijalista Hrvatske)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Socijalistička stranka Hrvatske (akr. SSH; prethodno Socijalistički savez Hrvatske – Savez socijalista Hrvatske, akr. SS–SSH), politička stranka lijeve orijentacije koja je djelovala u Hrvatskoj ranih 1990-ih.

SSH je prije dolaska demokracije u Hrvatskoj postojala kao društveno-politička organizacija pod nazivom Socijalistički savez radnog naroda Hrvatske, odnosno krovna organizacija za sve pojedince i organizacije osim SKH. Prije prvih višestranačkih izbora 1990. SSRNH se reformirao u Socijalističku stranku Hrvatske, isto kao što su se komunisti reformirali u današnji SDP. Na izborima su se obje stranke natjecale u bloku i bile poražene.

Dok je SDP kako-tako životario kao nominalno najjača stranka u Saboru, dotle je SSH, izgubivši razlog postojanja, počeo nestajati.

Nakratko je vraćena u život kada je ne njeno čelo godine 1992. došao ugledni zagrebački advokat Silvije Degen te vodio relativno uspješnu kampanju kao kandidat na predsjedničkim izborima.

SSH se ne smije miješati sa Socijalistička partija Hrvatske - Lijeva alternativa koju je svojevremeno vodio Stipe Šuvar, niti sa Socijalističkom partijom Hvratske koja je 1990. godine osnovana na područjima buduće Krajine pod vodstvom Borislava Mikelića.

Vidi još[uredi | uredi kod]