Sarpedon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

U grčkoj mitologiji Sarpedon (Σαρπηδὠν) je bilo ime tri različite ličnosti.


Sarpedon (sin Zeusa i Europe)[uredi | uredi kod]

Prvi Sarpedon je bio sin Zeusa i Europa (mitologija)Europe, i brat Minosov i Radamantisov. Odgojio ga je kralj Asterion a potom protjerao kralj Minos, te je bio prisiljen tražiti utočište kod ujaka, kralja Kiliksa. Sarpedon je osvohjio narod Milijanaca i vladao nad njima; njegovo kraljevstvo je dobilo ime Likija prema nasljedniku, kralju Liku, sinu Pandiona II.

Prema drugoj verziji, Sarpedon je protjeran zbog svađe s Minosom i Radamantom koju je izazvao dječak po imenu Milet, a u koga su sva trojica bili zabljubljeni. Kada se Milet opredijelio za Sarpedona, obojica su bilja prisiljena bježati s Krete u Likiju. Ta se, priča, s druge strane, prvi put spominje u izvorima iz 2. vijeka pne.

Sarpedon (sin Zeusa i Laodamije)[uredi | uredi kod]

Sarpedonova smrt prikazana na likijskoj vazi cca. 400. pne.

Drugi Sarpedon je bio sin Zeusa i Laodamije, kćeri Belerofontove, Kao i njegov imenjak, i Sarpedon je bio likijski kralj. Na prijesto je došao nakon što su od krune odustali njegovi stričevu. Za vrijeme trojanskog rata se borio na strani Trojanaca zajedno sa svojim rođakom Glaukom te postao jedan od najvećih trojanskih junaka.

Prilikom napada na grčki logor je Sarpedon zapazio Patrokla odjevenog u Ahilejevu odjeću, te ga je napao, misleći da se bori s najvećim grčkim junakom. Zeus je htio spasiti svog sina, ali ga je Hera podsjetila i da sinovi drugih bogova ginu. Tako je Zeus dozvolio da Sarpedon pogine, a poslije su Grci i Trojanci vodili žestoku borbu oko njegovog tijela. Na kraju su ga Trojanci sahranili, a Grci zadržali njegovo truplo.


Sarpedon iz Enosa[uredi | uredi kod]

Treći Sarpedon je bio trački sin Posejdona i brat Poltisa, kralja Enosa. Grčka mitologija je opisuje kao drskog nasilnika koga je ubio Heraklo.

V. također[uredi | uredi kod]