Sarkoidoza

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sarkoidoza
lat.
Sarcoidosis
Asteroid body intermed mag.jpg
Isečak plućnog tkiva na kojem se vidi granulom sa asteroidnim telima.
Specijalnost Hematologija, Dermatologija, pulmologija, Oftalmologija
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10 D86
ICD-9 135
OMIM 181000
DiseasesDB 11797
MedlinePlus 000076
eMedicine med/2063
MeSH D012507
Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).

Sarkoidoza je sistemska bolest iz grupe specifičnih zapaljenja, koja se karakteriše stvaranjem granuloma u limfnim čvorovima, plućima, jetri, slezini, srcu, kosnoj srži, koži, očima i dr. Morfološki podseća na tuberkulozu, ali za razliku od nje u sarkomatoznim granulomima nema kazeozne nekroze i nisu prisutne bakterije.

Klinička slika[uredi - уреди | uredi kôd]

Rentgenski snimak grudnog koša pokazuje tipičnu nodularnost sarkodioze u osnovi pluća

Sarkoidoza se karakteriše stvaranjem granuloma, koji su izgrađeni od epiteloidnih ćelija, džinovskih ćelija Langhansovog tipa, limfocita, plazma ćelija i fibroblasta. Izuzetno retko se može naći područje fibrinoidne nekroze. U citoplazmi džinovskih ćelija se nalazi jedna od tri vrste stranih tela: birefrigirentan kristal sačinjen od soli kalcijum-oksalata, konhoidalno (Šaumenovo) telo građeno od kalcijuma i proteina i asteroidno telo ili zvezdaste inkluzije. Ovi granulomi se vremenom menjaju i bivaju zamenjeni veznim tkivom, što može da dovede do razvoja fibroze pluća, hroničnog plućnog srca i drugih negativnih posledica.

U početnom stadijumu se obično javljaju bolovi, oticanje zglobova i čvorići različite veličine na koži. Na rendgenskom snimku se vide uvećani limfni čvorovi sredogruđa (medijastinuma) i eventualno promene na plućima. Mogu se javiti i dugotrajan kašalj, povišena temperatura, iscrpljenost, bol iza grudne kosti i sl.

Dijagnoza i lečenje[uredi - уреди | uredi kôd]

Dijagnoza se postavlja na osnovu: anamneze, kliničkog pregleda, različitih laboratorijskih analiza (određivanje nivoa kalcijuma u serumu i urinu, nivoa angiotenzin-konvertujućeg enzima i imunoglobulina u serumu), kompjuterizovane tomografije grudnog koša, ispitivanja plućnih parametara, bronhoskopije, ultrazvučnog pregleda gornjeg dela trbuha i srca, elektrokardiograma i holter monitoringa, pregleda očiju, biopsije zahvaćenih struktura itd.

Terapija je uglavnom simptomatska i podrazumeva upotrebu kortikosteroida, čija doza zavisi od uzrasta i telesne težine pacijenta. Ovakvo lečenje obično traje između šest i osam meseci, a doza leka se postepeno smanjuje. Zbog potencijalno štetnog delovanja kortikosteroida, prema potrebi se prepisuju i drugi medikamenti.

Ukoliko terapija nije blagovremena i bolest ima brz tok, može doći i do smrtnog ishoda uzrokovanog ponavljanim infekcijama ili drugim komplikacijama plućne fibroze i hroničnog plućnog srca.

Prognoza[uredi - уреди | uredi kôd]

Bolest može da spontanim putem ode u remisiju, ili da postane hronična, s ciklusima pogoršanja i remisije bolesti. Kod nekih osoba, može da progresuje do pulmonarne fibroze i smrti. U polovini slučajeva se spontano povuku simptomi bez lečenja ili se može izlečiti u preiodu od 12 do 36 meseci, dok većina u periodu od pet godina. U nekim slučajevima, međutim, bolest ostaje i nekoliko decenija. U dve trećine slučajeva, bolest se potpuno povuče kroz deset godina.[1] Kada je srce uključeno, prognoze su manje povoljne, no, kortikosteroidi deluju efektivno u električnom provođenju pretkomorske i ventrikularne komore srca. Takođe, prognoze su manje povoljne kod afroamerikanaca nego kod belaca.[2]

Osobe sa sarkodiozom imaju značajno povećan rizik za kancer, posebno kancer pluća i limfoma,[3] i na drugim organima.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. „What Is Sarcoidosis?” (engleski). nhlbi.nih.gov. National Heart, Lung, and Blood Institute (USA). https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sarc/. Pristupljeno 6. 12. 2016. 
  2. Nader Kamangar, MD, FACP, FCCP, FCCM; Andrew F Shorr, MD, MPH; Payam Rohani, MD. „Sarcoidosis” (engleski). emedicine.medscape.com. Medscape. http://emedicine.medscape.com/article/301914-overview#showall. Pristupljeno 6. 12. 2016. 
  3. Karakantza, M; Matutes, E; MacLennan, K; N T O'Connor; Srivastava, P C.. „Association between sarcoidosis and lymphoma revisited.” (engleski). ncbi.nlm.nih.gov. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC500399/. Pristupljeno 6. 12. 2016. 

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).

Šablon:Portalbar